Suzbijanje krvave vaši u voću i povrću

0
303
Agrosaveti---Bayer---suzbijanje-krvave-vasi---01

Ključ uspeha u suzbijanju krvave vaši je pravovremena primena i onda rezultati ne izostaju.

Imali smo jednu zaista izazovnu godinu iza nas. Što zbog kasnog prolećnog mraza, kasnije zbog nedostatka radne snage usled korone, zatim najezde stenica i mnogih drugih problema. Ipak, uspeli ste da ostvarite dobre, vrhunske prinose i puno kvalitetnog roda prve klase.

Ono što smo zejdno zapazili jeste da je krvava vaš i ove godine bila značajan problem. Kako bismo je uspešno rešili, važno nam je da znamo i neke njene glavne osobine.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)

Ova štetočina prezimljava i živi u zoni korena i korenovog vrata u stadijumu larve. Lako je možemo prepoznati po vunastoj navlaci koju pravi. U proleće, sa porastom temperature, kreće i njena migracija ka nadzemnom delu krošnje. Tu može napraviti velika oštećenja mladara u vidu tumora i rak rana, što za posledicu ima slabljenje biljke. Tumori su kasnije ulazna vrata za druge štetočine, npr. staklokrilca.

Agrosaveti---Bayer---suzbijanje-krvave-vasi---02

Važno je da napomenemo da se larve krvave vaši hrane iz floema. To je onaj sprovodni snopić kroz koji se prenose hranljive materije i naniže i naviše ka rastućim delovima biljke. Zbog takvog načina ishrane mnogim insekticidima je onemogućeno da nešto urade. Borba protiv ove štetočine još je i teža jer se mnogi insekticidi i ukidaju.

PROČITAJTE I...  Formula prinosa kukuruza

Movento

Zato je tu Movento. Kada ga biljka usvoji, on se sprovodnim sudovima kreće i kroz floem i kroz ksilem i mi dobijama tzv. dvosmernu sistemičnost. Kasnije, kao rezultat imamo zaštićen novi porast od napada krvave vaši.

Da bi Movento imao najboli efekat, važn nam je da znamo i kada se primenjuje? Najbolja je primena dve do tri nedelje posle cvetanja jabuke, kada krene intenzivan porast lastara. Primetili smo da su neki naši korisnici bili baš zadovoljni, a neki i nisu. O čemu se radi?

Agrosaveti---Bayer---suzbijanje-krvave-vasi---03

Važan nam je pravi trenutak primene. Kada je vlažnost vazduha veća, posle kiše ili u jutarnjim ili večernjim satima. Veća vlažnost utiče na bolje usvajanje i prenos aktivne materije kako u grane tako i nove, mlade, zelene izbojke . Kada je suvo vreme, to baš i nije slučaj. Tada je savet da odložimo tretman i sačekamo kišu. Takođe, kada imamo niže temperature, opet je bolje da sačekamo i da odložimo tretman.

Kako bismo povećali efikasnos Movent-a dobro je dodati mineralno ulje. Okvašivače i folijarna đubriva ne treba mešati sa Moventom, jer utiču na povećanje Phvrednosti čime se smanjuje efikasnost preparata.

PROČITAJTE I...  Pravilna primena herbicida posle nicanja kukuruza

Ključ uspeha u suzbijanju krvave vaši je pravovremena primena i onda rezultati ne izostaju. Dosadašnja iskustva korisnika preparata Movento u suzbijanju krvave vaši potvrđuju njegovi efikasnost, pouzdanost i dugotrajnost u delovanju.

Agrosaveti---Bayer---suzbijanje-krvave-vasi---04

Važno je da napomenemo da Movento čuva korisne insekte tako da je u skladu sa zahtevima moderne poljoprivredne proizvodnje u smislu očuvanja životne sredine ali i zdravlja ljudi.

Za više informacija o Moventu, slobodno nas možete kontaktirati, ili pogledati naš sajt ili katalog. Pozivamo vas da nas pratite na našoj Facebook stranici i Youtube kanalu.

Ostanimo povezani.

Marija Polić

Bayer

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime