Vodič za uzgoj ČILI PAPRIČICA u bašti ili u saksijama

0
609
cili papricice
Foto: Pixabay

Naučite da gajite čili papričice u saksiji ili u bašti. Vodič uključuje odgovore na mnoga pitanja, kao što su potreba za suncem, zalivanje, dužina vegetacije i još mnogo toga.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Čili papričice svoj život započinju sporo, pa je korisno početi sa uzgoje u plasteniku nekoli nedelja ranije, pre nego što ih prebacite napolju (8-10 nedelja). Supstrat i biljke koje se tek pomaljaju održavajte stalno vlažnim, ali nemojte da preterujete sa zalivanje.Držite ih na toplom (26-28 stepeni) i na osunčanom mestu.

Kada dostignu dovoljnu veličinu za presađivanje izaberite lokaciju u bašti sa puno sunčeve svetlosti, jer čili papričica obožava sunce. Pre presađivanja, obavezno pomeštajte neki organski kompost sa zemljom, kako bi tlo bilo plodno i vlažno. Idealna temperatura za rast biljaka čili paprike je između 21-32 stepeni Celzijusovih. Pre toga, nemojte da ih presađujete napolje.

Adama Sultan 1120x180

Koliko prostora treba čili papričici za rast?

Odvojite biljke na rastojanje od 45 cm do 90 cm (zavisno od vrste) i oko 60-90 cm između redova (ukoliko ih sadite u bašti).

PROČITAJTE I...  Kako suzbiti LISNE VAŠI bez upotrebe hemije

Zalivanje čili papričica

Održavajte zemlju stalno vlažnom, ali ne i mokrom. Čili papričice vole vodu, kao što vole i sunce, ali ne želite da preteranim zalivanjem reskirate da koren istrune. Zalivajte svaki drugi ili svaki treći dan. U bašti obavezno uklanjajte korov, jer ne želite da krade vodu i hranljive materije papričicama.

galenika psenica LG 1120x185px

Ako su biljke u saksijama, ne dopustite da se zemlja potpuno osuši. Kada čili paprika počne da raste, malo smanjite raspored zalivanja, kao što je gore napisano, ali, opet, nemojte da dopustite da se zemlja osuši.

Ishrana čili papričica

Đubrivo za paradajz dobro deluje na biljke čili paprike, kao i kompost i dobro zgorelo stajsko đubrivo. Obično je dovoljno NPK đubrivo 5-10-10. Ubacite ga u zemlju pre presađivanja, oko 1 kilogram na 10 kvadrata. Što se tiče prihrane, ona je neophodna u vegetativnoj fazi, odnosno u periodu kada biljka stvara stabljike, listove i razvija koren.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Bolesti i štetočine

Budite na oprezu. Često pregledajte biljke na uobičajene bolesti poput napada bakterija (mrlje na listovima), plesni ili truleži. Česte štetočine su lisne vaši ili pauci. Većina štetočina može da se otera ukoliko pored svojih papričica posadite biljne sveznike kao što su lavanda, dragoljub, neven i korijander.

PROČITAJTE I...  Uzgoj KUPUSA: Praktični primeri četvorogodišnjeg plodoreda

Najčešća pitanja

Mnogi se pitaju da li čili papričica može da raste u polusenci. Može, ali neće biti toliko produktivna. Najbolje je da se smesti na osunčano mesto.

Drugo najčešće pitanje je koliko vremena traje uzgoj čili papričica.
To zavisi od sorte. Vreme zrenja je 60-150 dana, što je veliki raspon. Slatka paprika obično sazri za 60-90 dana, dok je ljutim paprikama potrebno više vremena.

Često na pakovanjima semena piše broj dana do zrenja. Međutim, to je period nakon presađivanja. Ne uzima se u obzir vreme koje je potrebno od sadnje vremena do izrastanja biljke u sadnicu koju možete da presadite, a to je oko 8-10 nedelja. To treba imati na umu.

Koliko dugo živi čili papričica?
Većina biljaka čili papričica izdržaće samo jednu sezonu u vašoj bašti. Međutim, ako ih presadite i odnesete u zatvoren prostor, te priuštite dobre uslove, možete ih zadržati tokom cele godine, a možda i duže. Pojedini baštovani su negovali čili papričice 3 godine i duže, navodi Chilipeppermadness.

PROČITAJTE I...  PERLIT: Tajna uspešnog uzgoja povrća i cveća

Dodatni savet

Kada je biljka visoka oko 15 cm, ukoliko odsečete vrh, biljka će početi da se razvija u širinu, odnosno da razvija bočne grančice i izgledaće bujnije. Takođe, uklonite sve cvetove koji se pojave rano, jer rani cvetovi crpe energiju biljke.

Prethodni tekstMokrin – malo banatsko selo sa dva SVETSKA takmičenja
Sledeći tekstReč struke: Voćarstvo glavni adut u poljoprivredi Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime