Tretman voća pre najavljenih padavina

0
430
Agrosaveti---proizvodnja-jabuka---Novi-Slankamen---02

BRESKVA, KAJSIJA, ŠLJIVA

U fazama cvetanja koštičavog voća i uslovima visoke vlažnosti može doći do infekcije cveta gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa). U cilju zaštite koštičavog voća od navedenog patogena, u fazama cvetanja, preporučuje se tretman pred najavljene padavine, nekim od registrovanih fungicida na bazi aktivne materije: ciprodinil, tiofanat-metil, tebukonazol, za breskvu i šljivu, a za kajsiju ciprodinil+fludioksonil, stoji na portalu PIS-a.

Coltrane 1120x180

JABUKA

Jabuke se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u značajno različitim fazama razvoja. Od faze „mišije uši“ do faze crvenih pupoljaka.

U zasadima jabuka se registruje prisusto zrelih askospora gljive prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Ventruia inaequalis). Prognozirane padavine mogu dovesti do oslobađanja askospora i stvaranja povoljnih uslova za ostavenje infekcija ovim patogenom. Pred najavljene padavine preporučuje se primena fungicida na bazi aktivne materije mankozeb.

Vertigo CC3 728x90

Agrosaveti zastita voca jabuka 03

U cilju zaštite jabuka od prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), naročito u zasadima sa osetljivim sortimentom i gde su u predhodnim sezonama registrovani simptomi ovog patogena, preporučuje se primena preparata na bazi aktivne materije meptildinokap. Ukoliko je do sada primenjen navedeni fungicid i ako su jabuke u odmaklijim fazama razvoja preporuka je primena nekog od registrovanih preparata na bazi sumpora, stoji na portalu PIS-a.

PROČITAJTE I...  Upozorenje na azijske voćne mušice

Prilikom primene fungicida veoma je važno pridžavati se uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite pčela i drugih oprašivača!

Web baner Adengo Vertigo 1068x180
Prethodni tekstPioneer Express hibrid suncokreta LE99
Sledeći tekstSadnja krompira u Kikindi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime