JESTIVO CVEĆE: Lepota i zdravlje u bašti i na tanjiru

0
511
jestivo cvece
Foto: Pixabay

Jestivo cveće nije novotarija. Postoji cveće koje možete da gajite u okviru svoje bio, eko ili organske bašte, kao i cveće koje je samoniklo, a može se konzumirati, poput cveta tikvice ili maslačka. Međutim, televizijski kuvari su ga popularizovali, a prodavci iskoristili da podignu cenu u nebesa. Otkrivamo koje vrste cveća možete sami da gajite i u kojima možete da uživate u bašti, ali i na tanjiru. 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Jestivo cveće možete sve češće da nađete na policama samousluga i to po paprenim cenama. Sa druge strane, veoma je lako da ga sami gajite. Najbolje je da se konzumira odmah nakon berbe, te sopstveni uzgoj još više ima smisla.

Jestivo cveće ima niz zdravstvenih benefiti na naš organizam. Na primer, pisali smo u članku maslačak stiže u rano proleće, a ovo njegova lekovita svojstva. Gajenje jestivog cveća se ne razlikuje puno od uzgoja bilo kog drugog cveća. Postoji nekoliko mera predostrožnosti koje treba preduzeti, kao i nekoliko trikova kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolji ukus.

Adama Sultan 1120x180

Vrste jestivog cveća za uzgoj

Možete isprobati razne vrste kako biste pronašli ono što upotpunjava jela po vašem ukusu.

PROČITAJTE I...  Hotel za insekte: Bolja prirodna kontrola štetočina i oprašivanje biljaka

Neven: Latice su odlične i za kuvana jela i za salate. Inače se koristi kao zamena za šafran. Žute i narandžaste latice obojiće i dati specifičan ukus hrani kada se naseckaju i prodinstaju.
Maslačak: Cveće je jestivo i prilično ukusno kad je mlado i sveže. Od njega možete praviti i sok. Postoje mnoge kultivisane sorte, međutim, čak i “korov” je jestiv, pod uslovom da na toj površini nisu korišćeni pesticidi.
Dnevni ljiljan: Cveće se često koristi za punjenje i prepremu poput cvetova tikvica.
Kadifica, sorta “Lemon Gem”: Kao što ime sugeriše, ima citrusni ukus.
Cvetovi začinskih biljaka su, takođe, jestivi. Među njima su cvet bosiljka, cvet crnog luka, kopra, komorača…
Cvetovi tikvi: Jestivo je cveće svih tikvi, a ne samo tikvica. Popularan način pripreme je punjenje cvetova sirom i kratko prženje.
Dragoljub: Poznato je da sadrži dosta vitamina C, a veruje se da ima lekovita svojstva. Cvetovi mogu biti vrlo zanimljiv dodatak salatama, supama, sendvičima, letnjim jelima, kao i dezertima.

galenika pylon 1120x85

Upotreba jestivog cveća u kulinarstvu

Idealno bi bilo da jestivo cveće berete u hladnim jutarnjim satima, dok još uvek ima rose na njemu. Ako ga nećete odmah upotrebite, odrežite ih sa glavne staljike i držite u vodi. Možete ih čuvati i u vlažnim papirnim ubrusima, u frižideru.

PROČITAJTE I...  Dobar primer poljoprivredne prakse u cvećarstvu

Imajte na umu da, kada se kaže da je cvet jestiv, to se odnosi samo na latice. Uklonite tučak, prašnike i čašicu pre jela. Jestivo cveće je prijatnije jesti ako samo latice dodate jelima, nego da ubacujete ceo cvet.

Nemojte da dodajete latice dok kuvate. Ostavite to za poslednji trenutak, kada završite sa kuvanjem, a jelo se zapravo dokuvava na temperaturi unutar šerpe. Tako će cveće zadržati teksturu i boju. Takođe, ako koristite sveže cveće za salatu, pospite latice tek na kraju, po vrhu salate. Ukus cveća može da se razlikuje u zavisnosti od sezone i načina uzgoja.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstProblem plodnosti kod krava: Kako ostvariti optimalnu proizvodnju
Sledeći tekstAktuelna zaštita VINOVE LOZE od štetočina i bolesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime