Dan polja – Dunav soja

0
1149
Agrosaveti - Dan polja Dunav Soja 04

Dan polja Dunav soja održan je u znaku jubileja, tačnije 140 godina proizvodnje soje u Evropi. Lep povod da se na jednom mestu okupe poljoprivredni proizvođači, predstavnici semenskih kuća, predstavnici resornih nadležnih institucija, domaći otkupljivači, izvoznici i drugi zainteresovani za ovu značajnu uljanu kulturu.

Agil 1120x180

Dan polja u znaku jubileja

Dunav soja Dan polja jedan je od deset događaja širom Evrope na kojem je obeležen spomenuti jubilej i istaknut značaj kontrolisanog BEZ GMO kvaliteta i domaćeg porekla ove važne proteinske kulture za stočnu proizvodnju, a samim tim i za proizvodnju hrane, pre svega mesa, mleka i jaja. Marija Kalentić, generalni direktor međunarodnog Dunav soja udruženja je istakla značaj isticanja domaće genetski nemodifikovane soje kao važnost označavanja hrane u čijoj proizvodnji nije korišćena GMO soja.

Agrosaveti - Dan polja Dunav Soja 03

Evopa nema dovoljno soje za svoje potrebe. Preko 85 % soje se uvozi iz Južne Amerike. Radi se pre svega o genetski modifikovanoj soji, prskanoj brojnim herbicidima. Ovakvom sojom se 85% životinja svakodnevno hrani u Evropi. Zato je i Evropa dala mogućnost, još pre 20 godina kada je počela da uvozi genetski modifikovanu soju, dobrovoljno označavanje proizvoda od životinja koje su hranjene genetski nemodifikovanom sojom. S druge strane, ukoliko su životinje hranjene genetski modifikovanom sojom to nigde ne piše“ – ističe Marija Kalentić.

BioPlug 728x90px

BEZ GMO soja iz Srbije izvozni potencijal

Za razliku od Evrope, Srbija proizvodi dovoljno soje za svoje potrebe, a veliku šansu svakako ima i za izvoz, jer je genetski nemodifikovana soja itekako tražena sirovina.

PROČITAJTE I...  Kako funkcioniše ZZ Zadrugar Bač

„Mi imamo veliki potencijal u daljem povećanju površine i veliki prostor na drugim tržištima sa našom sojom koja nije GMO porekla. Velike su potrebe za sojom, naročito u Evropi. I upravo u proteklih nekoliko godina Evropa promoviše tu ne GMO soju“ – objašnjava  Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

Orius 1120x1080

Agrosaveti - Dan polja Dunav Soja 02

„Mi moramo da insistiramo na genetski nemodifikovanoj soji. Mi ne možemo biti konkurenti sa evropskim tržištem i zemljama u svetu ali mi možemo da proizvodimo zdravu hranu i traba upravo da insistiramo na tome“ – navodi Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Agri Biznis Partner – ovogodišnji domaćin Dana polja

Ovogodišnji Dan polja Dunav soje održan je na imanju kompanije “Agri Biznis Partner” u čijoj setvenoj strukturi soja zauzima više od 20% udela. Razlog za to je proizvodnja semena, kao i velika proizvodnja mleka koje nosi oznaku BEZ GMO.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Jedan od razloga zašto sam veoma srećan danas, je što možemo da pokažemo na našem primeru uticaj proizvodnje BEZ GMO soje. Zato što, pod jedan, imamo značajnu proizvodnju semena soje za domaće kompanije u Srbiji. Pod dva, imamo proizvodnju mleka i zahvalni smo što smo sertifikovani kao prvi proizvođači BEZ GMO mleka u Srbiji. Voleli bismo da se proizvodi koje uzgajamo na našim njivama, i ne samo mi već i mnogi dugi proizvođači u Srbiji koji proizvode BEZ GMO proizvode, nađu na našim trpezama i da se potrošačima pruži mogućnost izbora, a uz regulisano tržište, mi to možemo da imamo“ – ističe Rolan Konroj iz kompanije Agri Biznis Partner.

PROČITAJTE I...  Savremene mašine neophodne za uspešno ratarenje: Kako do njih doći?

Najznačajniji oplemenjivač soje

U prethodnih pet godina koliko postoji Dunav soja, proizvodnja soje u dunavskoj regiji je udvostručena, a najznačajniji oplemenjivač soje u ovom delu Evrope svakako je novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

Agrosaveti - Dan polja Dunav Soja 01

„Institut za ratarstvo i povrtarsvo ima oko 150 registrovanih sorti u našoj zemlji i 150 u inostranstvu. I to ne samo u našem neposrednom okruženju, već u zemljama kao što je Belorusija, Kazahstan, Uzbekistan. To znači da su rezultati našeg rada prepoznati u svetu i da naše sorte soje imaju izvanrednu stabilnost prinosa i adaptabilnost na različite agroekološke uslove gajenja“ – objasnio je dr Jegor Miladinović iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Dunav soja je evropsko, međunarodno nezavisno, neprofitno udruženje za promociju i podršku proizvodnje visokokvalitetne, genetski nemodifikovane hrane u Evropi, koje okuplja više od 300 članova iz preko 20 evropskih zemalja.

Međunarodni Dunav soja standard i oznaka kvaliteta omogućavaju BEZ GMO sertifikaciju i označavanje prehrambenih proizvoda čime se garantuje da je on 100% BEZ GMO. Značaj i potreba BEZ GMO označavanja je bio zaključak ovogodišnjeg skupa Dunav soje održanog u Lugovu kod Sombora.

PROČITAJTE I...  Požari u Vojvodini: Posledice na vazduh, zemlju, živote

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstObaveštenje – kupovina merkantilne pšenice
Sledeći tekstOrgansko pčelarstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime