Dani polja vinove loze Syngenta

0
1663
Agrosaveti - Zaštita vinove loze Syngenta 03

Jedan od najznačajnijih faktora u proizvodnji vinove loze, jeste zaštita od bolesti i štetočina.

Proizvodna sezona koja je trenutno u svom zenitu bila je veoma specifična i ni malo laka kada je zaštita u pitanju. Prvo blaga zima, pa februarski i martovski snegovi i mrazevi, zatim obilne padavine, okolnosti su koje su dovele do brojnih problema u proizvodnji vonove loze.

Agrosaveti - Zaštita vinove loze Syngenta 07

Fenofaze su se veoma brzo smenjivale, te je bilo neophodno sve to pratiti i adekvatno reagovati. Upravo ti koraci u ovogodišnjoj zaštiti vinove loze, kao i rezultati, predstavljeni su na Syngentinim Danima polja vinove loze koji su održani podno Vršačkog brega, u mestu Malo Središte.

Plamenjača vinove loze

„U odnosu na prethodnu sezonu koja je bila izrazito sušna, plamenjače skoro da i nije bilo. Međutim, ovo je bila godina plamenjače. Syngenta sa svojim preparatima, u potpunosti pokriva ovaj problem. U prvom delu vegetacije sa  idomilima, u drugom sa preparatom Pergado F 45 WG, zatim stiže na i jedan nov, a to je Ampexio. Reč je o novim aktivnim materijama koje su i kurativci i preventivci“, kaže Aleksandar Oštir iz Syngente.

PROČITAJTE I...  Syngenta - Dani polja

Agrosaveti - Zaštita vinove loze Syngenta 06

Botritis

Osim pepelnice i plamenjače, treća ekonomski najznačajnija bolest u vinovoj lozi svakako je botritis, koji može u potpunosti desetkovati prinos, ili mu drastično umanjiti kvalitet. U borbi protiv botritisa iz kompanije Syngenta preporučuju njihov preparat Switch. Switch ima snagu dve aktivne materije, a prednost mu je što efikasno deluje i pri nižim temperaturama, ističe naš sagovornik.

Agrosaveti - Zaštita vinove loze Syngenta 04

„Prvi tretman ide kada bobice počnu da se dodiruju, sa Switch-om završavamo kada imamo šarak, posle toga radimo Nordox ili Thiovit.“

Ogledno imanje

Ovogodišnji ogled predstavljen je u vinogradu Ivana Milanovića, koji je, shodno specifičnosti same sezone, apsolutno zadovoljan ovogodišnjim rezultatima.

Agrosaveti - Zaštita vinove loze Syngenta 05

„Kasnila je vegetacija, pa je bilo sušno, zatim su usledile obilne padavine, bilo je vrlo teško sačuvati lozu. Ali evo, uz pomoć Syngente mi smo uspeli. Posebno sam zadovoljan njihovim preparatom Switch, koji se odlično pokazao protiv botritisa“, kaže Ivan Milanović.

Agrosaveti - Zaštita vinove loze Syngenta 02

Efikasna zaštita vinove loze nije ni malo lak zadatak i zato je od presudne važnosti u toj borbi izabrati pravog partnera. Dugogodišnje iskustvo, kompaniju Syngenta izdvaja na vrh lestvice kada je kvalitet proizvodnje i primene sredstava za zaštitu bilja u pitanju, što su prepoznali i brojni proizvođači vina, od kojih se sve više zahteva kvalitet koji se postiže samo zdravom sirovinom, odnosno zdravim grožđem.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina u Kljajićevu: Od čokota do etikete potrebno je puno rada i ljubavi

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstUzgoj landras svinja u Bačkom Gradištu
Sledeći tekstProizvodnja cveća u Bačincima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime