Proizvodnja cveća u Bačincima

0
4217
Agrosaveti - Proizvodnja cveća u Bačincima 09

Poznato je da naša zemlja ima odlične uslove za razvoj cvećarstva, kako na otvorenom tako i pod plastenicima. U gajenju cveća svoju šansu prepoznala je i Branka Radivojšić iz Bačinaca, koja se, osim ljubavlju prema raznobojnom cveću, pomalo rukovodila i mogućnošću dobre zarade, kada je pre 5 godina prihvatila predlog svog supruga Jovice, da se uz proizvodnju paradajza, počnu baviti i jednom od najlepših grana poljoprivrede – cvećarstvom.

Agil 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja cveća u Bačincima 05

„Bili su povoljni krediti od strane Vlade Vojvodine. Mi smo to iskoristili kao i podsticajna sredstva“ – objašnjava Branka.

Kaže da im je ta mogućnost bila primamljiva, pre svega, zbog povoljnih uslova otplate, na 5 godina sa 2 posto kamate na godišnjem nivou, uz 50 posto povraćaja, što su, kao početnici u proizvodnji, mogli da vraćaju.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti - Proizvodnja cveća u Bačincima 08

Trenutno imaju 3 plastenika, od kojih u dva gaje cveće a u jednom je paprika. U podizanje plastenika, uz neophodno zagrevanje i navodnjavanje biljaka, nabavku semena i opreme, kaže da su morali da investiraju oko 20 hiljada evra, a da im se uložen novac vraća „puževim koracima“. „Samo obrćeš. Nismo se obogatili ali živimo od toga“ – komentariše Branka.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u Rumi

365 radnih dana

Iako im je sezona najbolje prodaje uglavnom u proleće i na jesen, oni su angažovani svih 365 dana u godini. Svaka biljka zahteva ogromnu pažnju i negu naročito prilikom pojave određenih bolesti.

Orius 1120x1080

Agrosaveti - Proizvodnja cveća u Bačincima 02

„Treba razni preparati protiv botritisa, leptiraste vaši,… Treba da se daju i aminokiseline. Redovna prihrana. Radiš ceo dan i gledaš. Moraš da uzmeš svaku saksiju u ruke da vidiš šta joj fali“ – objašnjava Branka.

Rezultati i planovi

Branka kaže da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima, iako je situacija na tržištu trenutno nešto lošija nego prethodnih godina, delom i zbog slabije kupovne moći. Oni su se od samog početka fokusirali na pravilan odabir vrsta cveća kao i na kvalitet, koji njihove stalne mušterije na lokalnim pijacama prepoznaju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja cveća u Bačincima 06

„Begonija se prodaje dosta. Begonija i muškatla. Tu su i petonije. Za 8. mart ciklama, primula. Sad idu hrizanteme, viole“ – izdvaja Branka iz svog asortimana.

Raznovrstan im je asortiman ali je cena fiksna već godinama. Kako kaže,sve više se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom iz zemalja u regionu.

PROČITAJTE I...  Da li može pristojno da se živi od uzgoja povrća u plastenicima?

Agrosaveti - Proizvodnja cveća u Bačincima 07

„Ja od kada sam krenula je cena ista. Muškatla je već godinama 200 – 250 dinara. Oni što pre mene još rade, kažu već 10 godina je tako. Moglo bi bolje ali nema se novaca“ – kaže Branka.

Agrosaveti - Proizvodnja cveća u Bačincima 01

Uz rad u plastenicima, Branka i Jovica pažljivo prate i objavu konkursa Ministarstva poljoprivrede. Voleli bi da konkurišu za podsticajna sredstva za kupovinu nove peći za potrebe osavremenjavanja kako povrtarske tako i cvećarske proizvodnje.

Želja im je da u godinama koje slede podignu još plastenika sa još većim brojem sadnica i raznovrsnijim asortimanom te se nadaju lepim vestima iz resornog Ministarstva.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstDani polja vinove loze Syngenta
Sledeći tekstPrerada i distibucija organskih proizvoda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime