Loša sezona za bostan u Mačvi

0
525
Agrosaveti---bostan---Macva---03

U Mačvanskom Belotiću ove godine rod bostana je daleko manji u odnosu na ono čemu su se proizvođači nadali. Reč je o pravim profesionalcima u ovoj proizvodnji. Kako kažu, vreme im nije išlo na ruku, te je to osnovni razlog zašto neki neće imati bostan ni za sopstvene potrebe.

Zajedno sa Aleksandrom Smiljanićem obišli smo parcele pod lubenicama u Mačvanskom Belotiću. Njegova porodica se oduvek bavi proizvodnjom lubenica, a ove godine su je posejali na oko dva hektara. Naš domaćin kaže da nije zadovoljan, jer će ovogodišnji rod biti 70% manji od očekivanog.

Vertigo-katalog-1120x1080

“Kada je bostan rasađen, vreme mu nije pogodovalo. Bilo je hladno, a bilo je i puno kiše. Dosta mladih zametaka je poodpadalo, vreža je odbacila zametak. Jednostavno bilo je hladno za lubenicu onda kada joj je sunce bilo neophodno.” – objašnjava nam Aleksandar.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---bostan---Macva---01

Naš domaćin kaže da je on dosta kasno rasadio bostan i da mu je u jednom trenutku delovalo da od njega ništa neće biti, te je čak razmišljao i da ga zaore.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja lubenica i tov junadi u Mačvanskom Belotiću

“Da, ove godine sam kasnio, ali to je ispalo pozitivno, jer svi mi koji smo kasnije rasadili lubenicu imamo nešto, a oni koji su to uradili ranije, jednostavno nemaju skoro ništa plodova. Dakle, sve rane lubenice su podbacile oko 90%. Mislim da će biti svega 30 tona po hektaru. To je za nas oko 70% manje nego u solidnim godinama,” – dodaje Aleksandar.

Biofor baner 728x90

CENA SOLIDNA, ALI NEĆE NADOMESTITI LOŠ PRINOS

Smiljanići su počeli berbu lubenica, ali kako kažu stidljivo, jer joj nedostaje još nekoliko sunčanih dana.

Agrosaveti---bostan---Macva---02

 

“Cena je oko 30-35 dinara na veliko. Uvoza još ima iz Albanije i Makedonije, a ta lubenica na šlepere košta oko 23-27 dinara, tako da je jeftinija od naše. Nije dobro to što će zbog ovog virusa biti otežan i naš izvoz, tako da ne mogu predvideti šta će i kako će izgledati prodaja ove godine.” – kaže naš sagovornik.

Aleksandar dodaje i to da sa drastično manjim prinosom i sa spomenutom otkupnom cenom, neće biti zadovoljan, ali napominje da ne bi da prejudicira sve dok ne izmeri sav prinos, tako reći, vaga će na kraju pokazati jasniju matematiku. Bilo kako bilo, ova sezona već nagoveštava da je neće pamtiti kao berićetnu, dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Tov bikova u selu Očage

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime