Hladnjača ZZ Voćar, Novi Slankamen

0
3445
Agrosaveti - ZZ Voćar 11

Područje novog Slankamena i okoline ima dugu tradiciju gajenja voća, kao i vinove loze. Slankamen je bio poznat po grožđu i vinu još pre više od 100 godina, a voćnjaci se i danas prostiru na južnim padinama Fruške gore kao i na ušću reka Dunava i Tise, što zajedno daje idealne uslove za bavljenje voćarstvom. Ipak pre nešto više od sedam godina, voćari ovog kraja bili su u problemu kako u pogledu proizvodnje, tako i plasmana voća. Njih 42 iz Novog Slankamena, Beške, Slankamenačkih vinograda, Maradika i Novih Karlovaca rešenje je pronašlo u udruživanju u zemljoradničku zadrugu „Voćar“ i kako kaže menadžer zadruge, Nikola Lončar, 2011. godine to je bio jedini ali pravi potez.

Spyrale Adama 1120x1080

Agro saveti - ZZ Voćar 18

Udruživanje, slažu se neki proizvođači, kod nas nije zamrlo. Više je negde zamrla istrajnost u ciljevima zbog kojih se zadruge osnivaju. I danas, proizvođači neretko odustaju već na početku zbog finansijskih nedostataka, nesloge ili lošeg vođenja. Nikola kaže da su sve to morali i oni prevazići u prvim godinama poslovanja, da uopšte nije bilo lako, ali je vredelo, jer je „Voćar“ danas zadruga čiji se primer sledi.

PROČITAJTE I...  Voćarska proizvodnja u Topoli

Ipak, voćari ovog kraja bili su uporni. Pritom se ne misli samo na istrajnost u očuvanju zadruge, već i unapređenju sopstvenih proizvodnji i prilagođavanju standardima. Danas ova zadruga ima 500 hektara pod voćnjacima i vinogradima i najsavremeniju proizvodnju onih jabuka koje su najbolje i pronašle put do tržišta.

Plasman voća u početku je odlazio na kvantaše i u maloprodaju. Nakon kupovine hladnjače kapaciteta 3.500 tona u ULO režimu, Slankamenački voćari postali su daleko vidljiviji, posebno za rusko tržište gde i danas plasiraju skoro sve jabuke. Upravo ruski standardi koji se poslednjih godina pooštravaju, uticali su na to da se kvalitet proizvodnje stalno podiže te Nikola kaže da i u slučaju prestanka ruskih sankcija, veruju da će njihovo voće ostati traženo. Ipak, i pored svog osavremenjivanja, na vremenske prilike poput martovskih, ne može se uticati jer su sneg i mraz ostavli traga i na voćkama ove zadruge.

Sa druge strane, suša je prošle godine dodatno stvorila uslove za razvoj pauka koji su ugrožavali jabuke i ovog kraja i iziskivala se dodatna zaštita. Ali rod je na kraju bio zadovojavajući. Tome se nadaju i ove godine i pored neizvesnih vremenskih prilika u susret letu. U tom periodu, čak 100 voćara ovog kraja pozvano je na međunarodni sajam voća u Italiju, što će kaže Nikola, biti sjajna prilika za razmenu iskustava i hvatanja koraka sa novim trendovima u voćarstvu. Prilika će biti data pre svega mladim voćarima kao i damama kojih u ovoj zadruzi za razliku od nekih drugih, zaista ima dosta.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Iako možda danas deluje da su ostvarili sve što su želeli, ovi zadrugari imaju još planova u skorijoj budućnosti među kojima su prioritetni još jedna hladnjača i osnivanje prve složene zadruge u našoj zemlji.

PROČITAJTE I...  Savetovanje voćara u Novom Sadu

Opširnije pogledajte u prilogu.

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Jagnjilo
Sledeći tekstLisna rđa pšenice – Puccinia recondita

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime