Hladnjača ZZ Voćar, Novi Slankamen

0
3421
Agrosaveti - ZZ Voćar 11

Područje novog Slankamena i okoline ima dugu tradiciju gajenja voća, kao i vinove loze. Slankamen je bio poznat po grožđu i vinu još pre više od 100 godina, a voćnjaci se i danas prostiru na južnim padinama Fruške gore kao i na ušću reka Dunava i Tise, što zajedno daje idealne uslove za bavljenje voćarstvom. Ipak pre nešto više od sedam godina, voćari ovog kraja bili su u problemu kako u pogledu proizvodnje, tako i plasmana voća. Njih 42 iz Novog Slankamena, Beške, Slankamenačkih vinograda, Maradika i Novih Karlovaca rešenje je pronašlo u udruživanju u zemljoradničku zadrugu „Voćar“ i kako kaže menadžer zadruge, Nikola Lončar, 2011. godine to je bio jedini ali pravi potez.

Adama Maganic 1120x180

Agro saveti - ZZ Voćar 18

Udruživanje, slažu se neki proizvođači, kod nas nije zamrlo. Više je negde zamrla istrajnost u ciljevima zbog kojih se zadruge osnivaju. I danas, proizvođači neretko odustaju već na početku zbog finansijskih nedostataka, nesloge ili lošeg vođenja. Nikola kaže da su sve to morali i oni prevazići u prvim godinama poslovanja, da uopšte nije bilo lako, ali je vredelo, jer je „Voćar“ danas zadruga čiji se primer sledi.

PROČITAJTE I...  Objavljen Pravilnik o podsticajima namenjenih voćarima i uzgajivačima hmelja

Ipak, voćari ovog kraja bili su uporni. Pritom se ne misli samo na istrajnost u očuvanju zadruge, već i unapređenju sopstvenih proizvodnji i prilagođavanju standardima. Danas ova zadruga ima 500 hektara pod voćnjacima i vinogradima i najsavremeniju proizvodnju onih jabuka koje su najbolje i pronašle put do tržišta.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Plasman voća u početku je odlazio na kvantaše i u maloprodaju. Nakon kupovine hladnjače kapaciteta 3.500 tona u ULO režimu, Slankamenački voćari postali su daleko vidljiviji, posebno za rusko tržište gde i danas plasiraju skoro sve jabuke. Upravo ruski standardi koji se poslednjih godina pooštravaju, uticali su na to da se kvalitet proizvodnje stalno podiže te Nikola kaže da i u slučaju prestanka ruskih sankcija, veruju da će njihovo voće ostati traženo. Ipak, i pored svog osavremenjivanja, na vremenske prilike poput martovskih, ne može se uticati jer su sneg i mraz ostavli traga i na voćkama ove zadruge.

Sa druge strane, suša je prošle godine dodatno stvorila uslove za razvoj pauka koji su ugrožavali jabuke i ovog kraja i iziskivala se dodatna zaštita. Ali rod je na kraju bio zadovojavajući. Tome se nadaju i ove godine i pored neizvesnih vremenskih prilika u susret letu. U tom periodu, čak 100 voćara ovog kraja pozvano je na međunarodni sajam voća u Italiju, što će kaže Nikola, biti sjajna prilika za razmenu iskustava i hvatanja koraka sa novim trendovima u voćarstvu. Prilika će biti data pre svega mladim voćarima kao i damama kojih u ovoj zadruzi za razliku od nekih drugih, zaista ima dosta.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Iako možda danas deluje da su ostvarili sve što su želeli, ovi zadrugari imaju još planova u skorijoj budućnosti među kojima su prioritetni još jedna hladnjača i osnivanje prve složene zadruge u našoj zemlji.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja jabuka u smederevskom kraju

Opširnije pogledajte u prilogu.

BTZ 1120x180px

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Jagnjilo
Sledeći tekstLisna rđa pšenice – Puccinia recondita

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime