Kako suzbiti LISNE VAŠI bez upotrebe hemije

0
5464
lisne vasi
Foto: Pixabay

Lisne vaši su verovatno jedan od najčešćih štetočina u bašti. One nas i najviše frustriraju zbog svoje brojnosti. Danas vam otkrivamo potpuno prirodne načine kako da ih se rešite.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Ne postoji baštovan na ovoj planeti koji nije imao problem sa lisnim vašima. One su male, podmukle propalice i mogu da nanesu veliku štetu, pogotovo ako se previše namnože. Nažalost, lisne vaši privlače najrazličitije biljke. Sa druge strane, dobra vest je da ih uopšte nije teško zaustaviti. Postoji nekoliko načina kako efikasno da ih se rešite, a svi su prirodni.

Neke mogućnosti su preventivne prirode, kao što je sprovođenje stateške sadnje. Ostale metode uključuju fizičko uništavanje lisnih vaši biološkim sredstvima. Bez obzira koji put da odaberete, bićete sigurni da su sve opcije organske.

2022 Custodia 1120x1080

Ono što je bitno odmah napomenuti da ne treba paničiti ako imate par lisnih vaši na biljkama. Bašta nije savršena i one su tu. To je, zapravo, dobra stvar dok se ne namnože, jer privlače bubamare koje uništavaju lisne vaši, kao i druge štetočine. Naime, jedna bubamara za svog života pojede preko 5.000 lisnih vaši. Ali, kontrola brojnosti lisnih vaši je ključ zdrave bašte.

Koje biljke privlače lisne vaši?

Lisne vaši vole razne biljke, a najviše mlade. Mogu da napadnu sve, od ukrasnog bilja, preko povrća, do voćaka. Što se tiče povrća izgleda da favorizuju kupusnjače (kelj, brokoli, karfiol, kupus…). Takođe, privlači ih zeleniš šargarepe, blitva, spanać, zelena salata.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Što se tiče cveća, ruže obožavaju.

PROČITAJTE I...  Kakva je bila GODINA za ŠLJIVU u selu Vinča

Takođe, treba znati da različite vrste lisnih vaši napadaju različite biljke. Negde ćete videti žute, negde crne, zelene na citrusima i zelenoj salati, vunaste možete videti na jabukama…

MPS2022 GBaneri

Kako lisne vaši uništavaju biljke?

Lisne vaši naprave koloniju na odabranoj biljci, formirajući grozdove i brzo se razmnožavaju. Kao i ostali insekti koji isisavaju sok, i lisne vaši prodiru usnim aparatom kroz delove biljke i stabljike kako bi isisale sok, hranljive materije i vlagu iz biljke. Početna oštećenja su uglavnom estetske prirode i lokalna, što uzrokuje žućenje i uvijanje lišća. Međutim, ako se velika populacija hrani, mogu biljci da prouzrokuju stres, nedostatak hranljivih materija, usporen rast, a u ekstremnim situacijama i smrt biljke.

Što je biljka mlađa, to je podložnija trajnim oštećenjima. Neke lisne vaši ubrizgavaju toksin u biljku dok se hrane, što uzrokuje dalje uvijanje lišća, promenu boje i probleme s rastom.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Osim što sisaju biljna tkiva, lisne vaši ispuštaju lepljiv i gnjecav sekret nazvan „medena rosa“. Kako ona pokriva površinu lišća povećava se rizik za razvoj čađave plesni.

PROČITAJTE I...  Aktuelno: Grad potukao maline, voćnjake i vinograde

I na kraju, ne manje važno, medena rosa privlači druge insekte i štetočine. Mravi je posebno vole, te ako primetite mrave na biljci, najverovantije su tu i lisne vaši.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Prirodni načini za suzbijanje lisnih vaši

Jedna reč – voda.

Lisne vaši imaju slabe noge i meko telo. Dobar mlaz hladne vode će, bukvalno, da ih spere sa biljke. Vodite samo računa da mlaz ne bude prejak, kako ne biste oštetili biljku.

Insekticidni sapun

Možete ga sami napraviti. Potrebna su vam samo dva sastojka: sapun i voda.
Uzmite prirodni sapun od maslinovog ulja, bez sintetičkih dodataka. To je jako važno.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Rastvor deluje tako što prodire kroz prirodnu zaštitnu barijeru lisnih vaši zbog čega se one isušuju. On ih ubija samo pri direktnom kontaku, pa ga obavezno naprskajte ciljano na štetočine. Rastvor služi za suzbijanje i drugih štetnih insekata mekog tela, a nije štetan za bubamare, pčele.

Rastvor se pravi tako što se na litar vode doda 1 kašika tečnog sapuna (ili komadić čvrstog). Upotrebite toplu vodu (mlaku) kako bi se sapun brže rastopio. Prvo naprskajte testno područje da vidite dejstvo. Tek onda naprskajte celu biljku. Ukoliko je dan topao, prskajte uveče. Nakon što naprskate listove biljke, ostavite da deluje preko noći i isperite ih vodom.

Adama Zamir 1120x1080

Neem ulje za lisne vaši

Pre nego što primenite bilo koje sredstvo treba obratiti pažnju koju su biljku napale lisne vaši. Na primer, neem ulje ne bi trebao prskati na jestivi deo biljke, kao što je glavica bokolija. Iako je reč o organskom sredstvu, ono ima tendenciju da ostavlja iza sebe masan trag koji se ne ispira lako.

PROČITAJTE I...  Aktuelno - Zaštita koštičavog voća od štetnih insekata

Sa druge strane, neem ulje je odlično sredstvo protiv lisnih vaši za lišće tikvica, paradajza, patlidžana, ukrasnih biljaka i još mogo toga.

Sadnja ljubičastih i crvenih sorti povrća

Da li ste znali da štetočine manje privlače crveno i ljubičasto povrće? Naime, štetočine ne mogu tako lako da se sakriju na jarko obojenom ljubičastom povrću, kao što mogu na zelenom, što ih čini lakom metom za grabežljivce. Nadalje, studije pokazuju da je antocijanin (zbog koga su biljke obojene u ljubičasto i crveno) blago toksičan za neke insekte. Zato obavezno zasadite u bašti crveno i ljubičasto povrće kao jedan od organskih načina za suzbijanje lisnih vaši.

T.T.

Preuzimanje teksta nije dozvoljeno bez navođenja linkovanog izvora.

 

Prethodni tekstBugarski uzgajivači najavljuju uništavanje 40 odsto zasada ruža
Sledeći tekstAktuelna zaštita višnje i trešnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime