Navodnjavanje i primena italijanskog modela za veće prinose

0
108
navodnjavanje
Foto: Pixabay

U nastavku naše priče o navodnjavanju, iznosimo neka poređenja sa Evropskim zemljama, koje imaju već dugi niz godina izgrađenu svest o značaju vode i samog navodnjavanja, a koja se direktno ogleda kroz visinu prinosa.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

U prethodnom članku, započeli smo priču o navodnjavanju i šta možemo naučiti od Italije, a postavlja se pitanje u čemu je problem kod nas i šta nas sprečava da primenjuje isti model.

Jedan od problema kod nas je taj što nije sprovedena elektrifikacija u selima, pa većina onih koji su iskopali bunare i navodnjavaju imaju visoke troškove za naftu koja pokreće pumpe, a ta nafta nije subvencionisana i ne postoje nikakve povlastice za nabavku ovog derivata u svrhu navodnjavanja.

Magnetic 1120x185px

U Italiji postoje kanali koji datiraju još iz Musolinijevog vremena, oni i danas funkcionišu i kroz njih protiču ogromne količine vode. Svako selo je okruženo nizom kanala koji su toliko čisti da se može kupati u njima. Nešto južnije, u oblasti Ferare prostiru se nepregledni zasadi jabuka, krušaka i trešanja, i baš u tom delu Italije protiče reka Po, iz koje voda stiže do voćnjaka. Italijani koriste tifone, rendžere, mikrorasprskivače, koji kada je potrebno rade danonoćno.

PROČITAJTE I...  Podpovršinsko navodnjavanje: Rešenje protiv suše u ratarskoj proizvodnji

Zapušteni kanali najveća prepreka

Italijanski model je sasvim moguće primeniti i kod nas i visinu njihovih prinosa možemo da dobijemo  u Srbiji. Pre toga moramo da naučimo da čuvamo životnu sredinu i ne zagađujemo vodu odlažući u nju svakojaki odpad. Putujući Srbijom neretko možemo da vidimo kanale zarasle u korov, koji su prepuni otpada, uginulih životinja, đubreta, školjki od starih automobila. Moramo da čuvamo prirodu ako želimo od nje za uzvrat nešto i da dobijemo. Od toga koliku svest imamo o očuvanju životne sredine govori i nivo razvijenosti našeg društva. Možda bi rigorozne kazne mogle da nas dovedu u red.

ExelGrow Adama 1120x180

Tek kada savladamo tu lekciju možemo da se nadamo da ćemo se približiti italijanima po rezultatima u poljoprivredi. Za početak, svako bi mogao da  počne otpad da odlaže na deponij i u svom selu očisti makar deo kanala, i na taj način pokaže da i mi možemo  da budemo deo evropskog društva.

Prethodni tekstNajbolju srpsku šljivovicu prepekla ŽENA
Sledeći tekstIz ličnog iskustva: Kada se isplati tov bikova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime