Iz ličnog iskustva: Kada se isplati tov bikova

0
1234

Porodica Melentić, iz sela Rumska, godišnje utovi do 35 bikova, na imanju složno rade dve generacije, a osim tova bave se i proizvodnjom jagoda. Mehanizacije imaju dosta, shodno površini zemlje koju obrađuju. Skok cena stočne hrane nije ih mnogo pogodio jer imaju dovoljne količine svoje hrane i ne moraju ništa da dokupljuju. Sin Nikola ocu pomaže u svakodnevnim poslovima na imanju i oko tova bikova. Gazdinstvo je veliko i lepo uređeno, pa se stiče utisak da stočarstvo ipak može da donese pristojnu zaradu.

Agil 1120x180

Na 25 hektara, koliko ukupno obrađuju, nalaze se sve vodeće biljne kulture koje učestvuju u obroku bikova. Stajnjak kao nezamenljiv deo svake proizvodnje bilo ratarske ili voćarske u mnogome doprinosi boljem rodu. Stajsko đubrivo može da poveća prinos za čak 20% .

Stajnjakom smanjuju troškove, povećavaju prinos

Ratarstvo se, kao važna grana poljoprivrede, naslanja na stočarstvo, pa tako poljoprivrednci koji se bave govedarskom proizvodnjom imaju velike količine stajnjaka koje bi trebalo da budu rasute po njivama. Ovogodišnje poskupljenje veštačkog đubriva primoralo je proizvođače da više koriste stajnjak. Korišćenjem stajskog đubriva, prema rečima našeg sagovornika, u velikoj meri se smanjuje unošenjeg veštačkog.

BioPlug 728x90px

Miloš kaže da kapacitete za sada neće povećavati i dodaje da količina hrane koju mogu da proizvedu diktira i broj grla u tovu. Subvencije od države su redovne i dosta znače, po utovljenom grlu se dobija 15 hiljada dinara.

PROČITAJTE I...  Tov bikova u selu Očage

Veliko i složno domaćinstvo porodice Melentić nastavlja sa radom uz dosta novih planova. Najvažnije je da ima sloge i ljubavi, a sve dugo će se stići. Sin i snaja ostaju na imanju da unapređuju i proširuju proizvodnju. To su mladi ljudi koji su uvideli da je život na selu bolja opcija.

Orius 1120x1080

Sagovornik: Miloš Melentić, stočar iz sela Rumska

Prethodni tekstNavodnjavanje i primena italijanskog modela za veće prinose
Sledeći tekstProtest poljoprivrednika: Jedan od zahteva ispunjen

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime