Biološke i morfološke osobine salate

0
158
Agrosaveti---povrtari---salata---02

Salata je jednogodišnja biljka koja u istoj godini formira i vegetativne i regenerativne organe. Uslovi uspevanja mogu da utiču na brži prelazak iz vegetativne u generativnu fazu. Glavica se formira nakon formiranja listova rozete. Može biti različite veličine i različito postavljena u odnosu na rozetu listova.

Adama Asorbital 1120x180

Temperatura

Salate spadaju u u grupu povrtarskih vrsta sa malim zahtevima za temperaturom. Nekim vrstama salate veliku štetu nanose i ekstremno visoke kao i niske temperature. U fazi klijanja i nicanja biljke optimalna temperatura iznosi oko 18 C pri čemu se ovaj proces značajno smanjuje. U tim uslovima klijanje traje 48 časova, nakon čega se salata iznosi van klijališta. Odmah zatim temperatura mora da se snizi na 12-15 C.

Nakon toga, salata podnosi i više i niže temperature, s tim što se uticaj temperature direktno odražava na dužinu vegetacije salate. Pri nižim temperaturama (5-12C) vegetacija može biti i do 90 dana nakon rasađivanja, a pri višim (25-30C) vegetacija se skraćuje na 20 dana od rasađivanja.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Svetlost

Po poreklu salata je biljka dugog dana, pa za formiranje guste rozete, odnosno čvrste glavice zahteva dosta svetlosti. Slabo podnosi senku, pa se gaji isključivo pri direktnom osvetljanju.

PROČITAJTE I...  Sadnja i uzgoj TIKVICE na otvorenom (u bašti): Obilje hrane bez puno muke

Noviji sortiment je namenski selekcionisan za uslove slabijeg osvetljenja i kratkog dana, kakvi su tokom zimskog perioda. Iz tog razloga je neophodno proveriti karakteristike svake sorte salate koja se želi proizvoditi, jer u slučaju da se radi o sorti dugog dana, može da se desi da pre vremena dođe do procvetavanja, pa da u tom slučaju može da izostane mogućnost prodaje salate.

1120x180px

Voda i vlažnost vazduha

Salata je biljna vrsta koja nema velike zahteve za vodom, ali je veoma bitno to da salata zahteva stalnu vlažnost. Zbog toga se sistemi za navodnjavanje moraju podestit tako da daju manju količinu vode u više navrata.

Povećanje zahteva za vodom postoje nakon rasađivanja, radi sprečavanja zasušivanja supstrata. U momentu kada se formira lisna rozeta, i korenov sistem se bolje i brže razvije, pa količina vode može da se smanji, ali ne i učestalost dodavanja vode.

Adama Soratel 1120x1080

Salata ne voli suviše visoku relativnu vlažnost vazduha, ali je to teško sprečiti, posebno prilikom navodnjavanja u zimskom periodu. Visoka relativna vlažnost vazduha, od preko 80 % može izazvati pojavu raznih oboljenja, pa je provetravanje od izuzetnog značaja.

Prethodni tekstPonovo raste interes za uzgojem šećerne repe i to među mlađim poljoprivrednicima
Sledeći tekstNOVI HERBICID za jednogodišnje širokolisne i uskolisne korove u KUKURUZU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime