Knjiga polja: Potreba, a ne luksuz (preuzmi besplatno)

0
1120
knjiga polja 1
Foto: Pexels

U svakoj biljnoj proizvodnji važno je voditi knjigu polja. Bilo da ste mali ili veliki proizvođač ova evidencija će vam pomoći da uradite analizu prethodne godine i donesete ispravne odluke za narednu. Krajnji cilj je unapređenje proizvodnje, veći prinosi i bolja zarada.

Adama Asorbital 1120x180

Svaki individualni poljoprivredni proizvođač trebalo bi da vodi evidenciju o biljnim kulturama koje gaji, agrotehničkim merama koje sporovodi, sa kakvim se izazovima susretao u datoj godini, koje su bolesti i štetočine napadale biljke, sa čime je rađena zaštita. U knjigu polja se unose svi troškovi koji prate biljnu proizvodnju, kao i prihodi, a sve u cilju poboljšanja proizvodnje na svojim parcelama.

Vođenje knjige polja je obaveza za sve koji proizvode sirovine koje se koriste u preradi, jer se na osnovu adekvatne dokumentacije o načinu proizvodnje vrši i provera sirovina poput kukuruza, pšenice, soje…

Galenika Talisman Skaut 1120x85

U korak sa savremenim tehnologijama, danas postoji elektronska aplikacija „knjiga polja“ koja se plaća na mesečnom nivou ili godišnje.

Postoji i besplatno izdanje knjige polja. Nekada je bilo u štampanom obliku, a sada je u elektronskom. Knjigu polja možete besplatno preuzeti OVDE, odštampati i popunjavati. Ova knjiga polja namenjena je ratarima i povrtarima za vođenje kompletne evidencije o biljnoj proizvodnji.

1120x180px

Jednostavno se popunjava, a na kraju, kao veoma koristan dodatak, nalazi se detaljno objašnjenje kako se uzima uzorak zemlje sa parcele za kontrolu plodnosti zemljišta, jer analiza zemljišta je važna mera za smanjenje troškova i bolji prinos.

PROČITAJTE I...  Mladi na selu: Od ratarstva se može živeti, uz veliko znanje i mnogo odricanja

Preuzimanje članka je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Adama Soratel 1120x1080
Prethodni tekstKerry Hill: Stara rasa ovaca sa karakterom
Sledeći tekstInformacije o konkursima i putem Viber grupe Ministarstva poljoprivrede

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime