Osnovne prednosti HIDROPONSKOG UZGOJA povrća i jagoda

0
581
hidroponski uzgoj povrca hidroponija
Foto: Pixabay

Hidroponski uzgoj ili hidroponija predstavlja proizvodnju jagoda, zelene salate, paradajza ili neke druge kulture, i to u supstratu, kamenoj vuni ili u vodi. To je metod veštačke proizvodnje, kojom se mogu postići visoki prinosi po jedinici površine na područjima gde su zemljišta loša i siromašna.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Važno je na početku reći da hidroponski uzgoj nije jeftina tehnika za proizvodnju. Da bi se, na primer, jagode isplatile neophodno je podići hidroponiju na najmanje 3 hektara. Ova investicija košta oko 2 miliona evra. U zavisnosti od kvaliteta jagoda  kao i otkupne cene uloženi novac bi mogao da se vrati za 7 godina.

Prednosti hidroponskog uzgoja

Neke od prednosi hidroponskog gajenja biljaka u odnosu na klasičan način uzajanja na zemlji jesu te što se automatski biljci dodaju hranljivi sastojci u optimalnim količinama. Ceo proces je kontrolisan kompijuterski.

Adama Sultan 1120x180

Cena jednog supstrata (60x12x8) je 1,5 evro. Koristi se dve sezone uz obaveznu dezinfekciju. Supstrati u kojima se biljke gaje moraju se detaljno očistiti kako bi se uklonili ostaci korena. Hidroponija je pogodna za podučja gde je tlo siromašno ili deficitarno.

PROČITAJTE I...  Zbog niske cene proizvođači iz Leskovca poklanjaju paradajz

Neophodno je za ovakvu proizvodnju imati dobro obučen i edukovan, koji se kod nas ne može lako naći.

Aneri Galenika 1120x185px

Osnovna prednost hidroponije je postizanje visokih prinosa po jedinici površine. Jagode mogu dati rod od 60-80 tona po hektaru, dok se na zemlji prosečan rod kreće od 20-25 tona po hektaru. Zatim, dobija se znatno bolji kvalitet plodova koji brže pristižu na branje i imaju više turnusa za branje nego u konvencionalnoj tehologiji.

Kada je u pitanju hodroponsko uzgajanje kod nas je najzastupljeniji paradajz. Uzgaja se na oko 30 hektara, i dobijaju se prinosi i do 3 puta veći nego na zemlji, od 30 do 50 kilograma po metru kvadratnom. Jedan primer uspešne primene ove tehnologije imamo u Gospođincima, gde se odvija povrtarstvo na hidroponiji i prinos od 55kg paradajza po jednom kvadratu.


Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstKWS INITIO – Inovativan tretman semena
Sledeći tekstUpalilo se crveno svetlo za stočarstvo – Rasprodaje se i rasplodno stado

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime