Upalilo se crveno svetlo za stočarstvo – Rasprodaje se i rasplodno stado

0
680
svinje krave stoka
Foto: Pixabay

U poslednjih 30 godina, u Srbiji je stočni fond prepolovljen. Da je situacija alarmantna govori i podatak da se ne smanjuje samo stočni fond namenjen tržištu, već i rasplodno stado osnovnih vrsta stoke.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ukoliko se hitno ne preduzmu mere za zaustavljanje trenda rasprodaje stoke, stručnjaci i proizvođači ističu da će biti potrebno mnogo godina da se stočarstvo u Srbiji oporavi.

Ne samo da se smanjuje stočni fond, već i rasplodno stado osnovnih vrsta stoke se rasprodaje. Kako ističe stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran za Betu „upalilo se crveno svetlo koje upozorava da je stočarstvo u Srbiji u dubokoj krizi“.

Adama Sultan 1120x180

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), stanje na dan 1. decembra 2021. u odnosu na isti dan 2020. godine ukupan broj goveda manji je za 3%, svinja za 3,9%, koza za 3,6%, dok je broj ovaca povećan za 0,6%. U odnosu na desetogodišnji  prosek (2011–2020), ukupan broj goveda manji je za 5,1 %, svinja za 6,5%, koza za 6,7% i živine za 9,5%, a veći je broj ovaca za 1,8%. U odnosu na ukupan broj goveda u Srbiji, najviše se gaje u Šumadije i Zapadne Srbije (45,6%), dok se svinje najviše gaje u Vojvodini (42,3%).

PROČITAJTE I...  GroPro funkcionalni kvasac za kvalitetnu ishranu svinja

Komentarišući podatke RZS-a o smanjenju stočnog fonda, Prostran je rekao da mnoge činjenice ukazuju da je stanje loše, a da će se prava slika o stanju u stočarstvu dobiti tek posle popisa 2023. godine, jer se podaci statistike koji se sada objavljuju dobijaju na osnovu procene.

Aneri Galenika 1120x185px

Zašto je stočarstvo u dubokoj krizi i šta je rešenje?

Prema njegovim rečima, razlozi za ovakvo stanje u stočarstvu su mnogobrojni – od sankcija, pada cena stoke u otkupu, pa do poskupljenja hrane i povećanog uvoza smrznutog mesa i žive stoke, a jako malog izvoza.

Kako navodi, najava otvaranja novih tržišta neće moći da zaustavi negativni trend. Od izvoza govedine u Tursku se mnogo očekivalo, kaže Prostran, ali je ta zemlja za kratko vreme spustila cene toliko, da se više nije isplatilo ni da se utovari meso u transportna vozila.

Stočarstvo je pred krahom, a napuštanje postojećeg sistema jedini spas.

Neophodno je da se preduzme niz mera kako bi se zaustavilo gašenje stočarskih farmi. Prostran navodi kao primere dupliranje agrarnog budžeta u odnosu na republički, povećanje subvencija, zaštitu domaće proizvodnje, kao i zaustavljanje uvoza mesa.

PROČITAJTE I...  Domaćin gotovo da ne spava: Na cuclu hrani 8 sirotih prasića

Predsednik Saveza proizvođača agroprivrede Srbije Zoran Milićević kaže za Betu da se uvoze živi prasići i da je carina bila 19,5 odsto, zatim je ukinuta, pa nedavno vraćena, ali samo od pet odsto na vrednost uvoza, pa da proizvođači ponovo moraju da traže da se ta dažbina poveća.

”Država nam po raznim osnovama duguje i subvencije za prošlu godinu, nedavno su nam u Upravi za agrarna plaćanja obećali da će isplatiti dugove do kraja februara. U takvim uslovima teško je baviti se stočarstvom“, rekao je Milićević.

Izvor: Beta

Prethodni tekstOsnovne prednosti HIDROPONSKOG UZGOJA povrća i jagoda
Sledeći tekstPlantaža leske na 9 ha: Umesto žbunastog posadili KALEMLJENI lešnik

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime