Pre nego što se seme paradajza spakuje u kesicu za narednu sezonu, potrebno ga je pripremiti za čuvanje. Proces fermentacije je najefikasniji, jer se tako sprečava širenje eventualnih bolesti preko semena. Kako se sprovodi proces fermentacije objašnjava dipl.ing. Nada Lazović Đoković iz PSSS Vranje.
Seme paradajza može da se sačuva sušenjem na krpi (ili nekoj drugoj podlozi), zatim, ispiranjem i sušenjem na krpi i fermentacijom.
Za sakupljanje i čuvanje semena paradajza važno je obratiti pažnju na plodove iz kojih želimo da uzmemo seme. Ako se gaje hibridne sorte, treba imati na umu da sledeće godine od tog semena nećemo dobiti identičnu biljku. Domaće seme starih sorti je danas vrlo retko, jer su se nažalost stare sorte ukrštale sa novim.
Po nekim autorima, čuva se seme plodova koji su najranije dozreli, koji su na pogled zdravi i koji u najvećoj meri predstavljaju određeni varijetet. Drugi autori smatraju da seme treba čuvati od najkrupnijih plodova. U principu, sve zavisi kakva je situacija u bašti u toj sezoni, jer nekad različiti događaji (napadi štetočina, grad, oluja) ne dozvoljavaju da se strogo držimo pravila. Najvažnije je da je plod zreo i zdrav, odnosno, da nema gljivičnih, virusnih ili bakteriskih infekcija.
Fermentacija semena paradajza
Ovim postupkom se seme paradajza oslobađa pulpe, a postupak fermentacije se obavlja za svaku sortu posebno (ne mešaju su semena sorti).
Najpre se plod paradajza temeljno opere, a zatim se paradajz iseče na polovine ili na čertvrtine. Rukom se istisne seme od nekoliko paradajza u posudu, tako da se iscedi dovoljno soka koji će da ubrza proces fermetacije. Soka treba da ima dovoljno da pulpa može da se odvoji od semena u sok. To se stavi u teglu. Voda se ne dodaje, jer će se tako usporiti proces fermentacije.
Proces fermentacije traje u opsegu od tri do sedam dana. Teglu je potrebno otvoriti bar jednom dnevno da bi se ispustili gasovi. Na kraju fermetacije se dodaje voda i to tri puta veća količina u odnosu na sadržaj u tegli. Promućka se i pusti da odstoji sat vremena. Zatim se izbace pulpa i kašasta voda, opet doda voda, opet promućka i pusti da se seme slegne. Na kraju seme se opere u cediljci i pusti na krpi ili nekoj drugoj čistoj podlozi da se osuši.