Kako se gaji BOB: Jedna od najzdravijih mahunarki

0
2683
bob mahunarke povrce
Foto: Pixabay

Bob je bio najvažnija namirnica Stare Grčke i Rima, a kod na se uzgajao više od pasulja i boranije. Otporan je i nezahtevan za uzgoj, a izuzetno hranljiv i zdrav. U ishrani se koristi kao pasulj, a evo i kako se gaji.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Bob je jedna od najstarijih gajenih mahunarki još iz doba neolita, verovatno prvo u Alžiru. U gvozdenom dobu raširen je širom Evrope, a bio je jedna od najvažnijih namirnica kod Starih Grka i Rimljana. Od boba su se pravila variva slična onima koja se danas prave od pasulja. Međutim, sa dolaskom pasulja iz Amerike, bob je nepravedno potisnut. Danas se kod nas retko gaji, uglavnom u Istočnoj Srbiji.

Zašto gajiti bob?

Reč je o izuzetno hranljivoj namirnici. U ishrani se koriste mlada zrna (semena), a samo 100 grama zrelog sirovog semena sadrži 25 grama proteina, ugljene hidrate, vlakna i minerale.

Kalif i Mistral 1120x180

Bob ima antioksidativno dejstvo, a povoljno deluje u slučaju anemije, umora, pada energije, depresije i hormonskih problema.

Veoma je bogat rastvorljivim biljnim vlaknima. Ova vlakna su veoma značajna za dobar rad creva, kao i za održavanje šećera i holesterola u krvi u normalnim vrednostima.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Posebno je bogat vitaminom K koji je važan za distribuciju kalijuma u organizmu. Zatim, obiluje vitaminima B grupa i vitaminom A, a od minerala, fosforom (važnim za funkcionisanje mozga), gvožđem i kalijumom.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje krvave vaši u voću i povrću

Kalijum je bitan za pravilan rad srca, manjak može dovesti do razdražljivosti, nepravilnog rada srca ili povišenog pritiska. Ali, i višak kalijuma može biti problematičan, pa zato lekari radije savetuju korišćenje namirnica bogatih kalijumom, kao što je bob, iz kojih se on na prirodan i postupan način resorbuje u organizam, nego kalijum u tabletama.

MPS2022 GBaneri

Kako se sprema bob

Uglavno se koriste zrna za pripremu variva, pirea, supa, priloga, salata.
Zrela zrna mogu da se isprže, posole i koriste kao grickalice.
Mlado lišće može da se koristi sirovo, poput spanaća.

Setva boba

Bob je izuzetno nezahtevna i otporna bilja, koja uspeva na većini zemljišta, čak i na glinovitim.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Setva se obavlja u februaru i martu, čim to vremenski uslovi dozvoli. S ozbirom da može da izdrži blaže zime pojedine sorte mogu da se seju i u jesen. U zavisnosti od vremenskih uslova seme će klijati za 5-15 dana.

Uzgoj

Opšte pravilo je da se visoke sorte seju na oko 5 cm dubine, razmak oko 20 cm, a između redova 20-25 cm. Niske sorte mogu da se se sade na razmaku od 15 cm.Uglavnom se seje u dvostruke redove. Razmak između dvoreda bi trebalo da bude 50-60 cm. Ovo je opšte pravilo, ali svaka sorta ima malo drugačije zahteve, te je preporuka da se prate uputstva na pakovanju semena.

2022 Custodia 1120x1080

Visoki bob je zbog svoje visine i težine sklon poleganju, te je potrebno napraviti potporu. Ako je posejan u dvored, dovoljno je da se na 4 ugla dvoreda zabiju kolci da se stavi kanap na 1-2 nivoa. Ukoliko je bob posejan u jedan red, onda se pobodu dve pritke (na svaki kraj reda) i razvuče kanap.

PROČITAJTE I...  Zimski luk-ALJMA: Višegodišnji luk, raste u bokorima

Bob je osetljiv na sušu, pa ga u letnjem periodu kada nastupi velika vrućina treba redovno zalivati. Preporuka je da se malčira, kako bi zemlja zadržala vlagu.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Bob najviše napadaju crne vaši. Zato je važno da se otkinu vrhovi kada biljka dostigne visinu od jednog metra, jer one najviše napdaju mlade izbojke. Još jedna mera zaštite je da se posadi čubar.

Kada planirate sadnju boba, planirajte i uzgoj sadnica čubra. Ova biljka se seje na otvorenom u aprilu, ali dugo klija. Cilj je da imate stasale biljke čubra koje možete da presadite uz bob.

Adama Mavrik 1120x180

Biljke prijatelji boba

Bob se odlično slaže sa krastavcem, celerom, kukuruzom, krompirom, šargarepom.

Jedino ne voli beli i crni luk, jer mu usporavaju rast.

Kada se bob bere

Bob cveta od aprila do avgusta, a dozreva jun-septembar. Sukcesivnom sadnjom svake tri nedelje do polovine leta može da se obezbedi uzastopna berba do jeseni.

Bob se bere kada su zrna mlada, čim se vide njihovi obrisi kroz mahunu.

PROČITAJTE I...  Sadnja i uzgoj TIKVICE na otvorenom (u bašti): Obilje hrane bez puno muke

Dodatne koristi za baštu

Bob obogaćuje zemlju azotom.
Stare biljke boba ne treba čupati iz zemlje, jer kao i svaka mahunarka, obogaćuje zemlju azotom. Dovoljno je da se izrežu tik iznad nivoa zemlje, a koren da se ostavi u zemlji.

Tekst je moguće preuzeti jedino ukoliko se navede naš portal kao linkovani izvor.

Prethodni tekstBiodizel: Sopstvena proizvodnja goriva za mehanizaciju pravi značajnu uštedu
Sledeći tekstOdlična godina za grožđe i jabuku: Šta remeti računicu?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime