Proizvodnja mladog krompira u plasteniku – prvi na tržištu

0
2135
mladi krompir
Foto: Pixabay

Poslednjih godina sve više povrtara se odlučuje na proizvodnju ranog krompira u plastenicima, jer mogu da ponude tržištu mladi krompir već u aprilu i dobro zarade. Šta je potrebno znati za ovu proizvodnju, možete saznati u narednim redovima.

Agil 1120x180

Za uzgoj krompira u plastenicima neophodno je koristiti zdravi i kvalitetan sadni materijal i preporuka struke je da se obavezno naklijava. Za proizvodnju mladog krompira, važno je odabrati prvo rane sorte, kraćeg perioda vegetacije. Zbog opasnosti od prenošenja bolesti ne preporučuje se korišćenje krtola iz prethodne proizvodne godine merkantilnog krompira.

Kada će se raditi setva zavisi od godine i područja, obično je to u februaru, ali ga ne treba sejati na temperaturi ispod 10 stepeni.

BioPlug 728x90px

Radi se po principu guste sadnja, na niskim bankovima. Setva je na 15-20 cm u redu, a razmak između redova je 50 cm. Prema iskustvima proizvođača, prinos je kilogram po dužnom metru, a mladi krompir stiže na vađenje za 40-ak dana. Dobija se dovoljna količina da se može izaći na tržište, a cena je visoka.

PROČITAJTE I...  Zaštita useva i zasada posle oluje i grada

Važno je znati da krompir u različitim uslovima brže ili sporije rađa, a to utiče na prinos. Zbog velikih temperaturnih oscilacija danju i noću, krompir se pokriva agrilom noću i tako se zadržava temperatura.

Orius 1120x1080

Naklijavanje krtola

Naklijavanje semenskog krompira se radi neposredno pre sadnje, a donosi čitav niz prednosti, u odnosu na one koje nisu prošle proces naklijavanja, kao što su dobijanje krtola klijavosti 100 posto, ranije nicanje krompira, bržeg ujednačenog rasta. Prostorija gde se vrši naklijavanje mora da bude bez vlage i da ima mogućnost provetravanja. Treba da ima dovoljno svetlosti i da temperatura u prostoru bude između 12-15°C.

Za proizvodnju mladog krompira treba koristiti sitnije krtole, jer one daju manji broj stabljika, a to doprinosi ranijem vađenju mladog krompira. Obično za naklijavanje treba planirati 30-35 dana za vrlo rane i rane sorte, savetuje Jelena Stojiljković, savetodavac iz PSSS Leskovac.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Nema potrebe za hemijom

Sadnja pripremljenih krtola obavlja se u dobro pripremljeno i nađubreno zemljište stajskim đubrivom. Zaštitu krompira, koji će se prodavati kao mlad krompir, treba bazirati na preventivnim merama, koje podrazumevaju pre svega, upotrebu zdravog sadnog materijala i primenu pune agrotehnike (prvenstveno primena plodoreda).

PROČITAJTE I...  Uslovi za uzgoj plavog patlidžana

Hemijska zaštita za ovakakv vid proizvodnje nije neophodna. Ako se plastenici redovno provetravaju, vrlo verovatno da neće biti plamenjače, a od štetočina jedino mogu puževi da se pojave, ali uglavnom prave sitna oštećenja na listu.

Prethodni tekstDodatna podrška ratarima – razmena mineralnog đubriva za ratarske kulture
Sledeći tekstIzbor zemljišta za organsku proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime