Udvostručite prinos povrća u bašti primenom ove 3 tehnike setve/sadnje

0
1246
basta
Foto: Pixabay

Način na koji ćete sejati i saditi biljke može dosta da utiče na prinose, što je posebno važno povrtarima koji nemaju velike parcele. Postoji niz tehnika setve (sadnje) koje mogu da udvostruče ili utrostruče prinose povrća na jednom parceli u jednoj vegetacijskoj sezoni. Mi smo izdvojili tri metode za ovaj članak.

Spyrale Adama 1120x1080

Berba i sadnja povrća

Jedna od najjednostavnijih tehnika je berba i sadnja. Čim stariji usev završi svoju vegetaciju na isto mesto se sadi rasad sledećeg useva. To se radi onoliko puta koliko dozvoljava sezona. Osnovna ideja je da baštenske leje gotovo nikada ne budu prazne.

Na primer, u proleće se sadi povrće kome odgovara hladnije vreme, kao što je zelena salata ili rotkvica. Kada se ona ubere, doda se malo svežeg komposta u taj red i posadi se biljka koja voli toplo vreme, poput krastavca. Kada on donese plodove, mesto se očisti i poseje brokoli ili kelj za dodatnu berbu u jesen.

LG 1120x180px

Savet: Kako bi se skratilo vreme rasta biljaka na otvorenom, preporuka je da se, umesto setve semena na otvorenom, počne ranije sa proizvodnjom rasada u zatvorenom prostoru (ili da se kupi gotov rasad).

PROČITAJTE I...  Najčešći korovi u bio-bašti i kako ih iskoristiti

Sukcesivna setva

Sukcesivno sejanje povrća je odlična tehnika za održavanje kontinuirane berbe određenih biljnih kultura. Umesto da se sve poseje odmah u proleće, seju se manje količine semena u početku i sukcesivno se popunjava planirani deo bašte. U zavisnosti od vrste povrća sukcesivna setva može da se obavlja u intervalima od 7, 10, 14, 21 i 30 dana. Ova tehnika omogućava berbu tokom cele sezone. Dobri usevi za sukcesivnu setvu su zeleniš, mahunarke, šargarepa, rotkvica, cvekla, blitva, repa…

Savet: Kako biste olakšali sebi primenu ove tehnike, najbolje je da napravite kalendar (raspored) setve.

Udružena sadnja

Udružena sadnja je uparivanje biljaka koje su obostrano korisne vrste. Iako je udružena sadnja najpoznatija kao prirodan način za suzbijanje štetočina, poboljšanje oprašivanja itd., predstavlja i odlična način da se poveća produktivnost vrtnog prostora.

Ova tehnika zahteva iskustvo i pažljivo planiranje, jer se biljke sade gusto, a cilj je da ne smetaju jedna drugoj. Može da se izvede na nekoliko različitih načina.

Odabir useva s različitim rokovima zrenja

Metoda omogućava da sadite biljke jednu pored druge u isto vreme i da uberete jednu pre nego što je drugoj potreban prostor za rast.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja povrća u Pivnicama

Sadnja povrća s plitkim i dubokim korenovim sistemom

Odabir biljaka na osnovu dužine korena može da se spreči da se takmiče za hranljive materije u zemlji. Uparujući biljke koje imaju korenje koje prodire u različite dubine zemljišta može da se poveća produktivnost povrtnjaka.

Udružen uzgoj visokih useva, penjačica i niskih useva

Dobar primer su „tri sestre“: kukuruz šećerac, pasulj i tikva. Kukuruz daje pasulju potporu za penjanje, pasulj fiksira azot i poboljšava plodnost zemlje, a tikva suzbija korov i zadržava vlagu u tlu.

Izvor: Rural sprout

Prethodni tekstDomaća pamet: Od sad je moguće sušenje i smrznutih šljiva
Sledeći tekstProdužen rok za prijavu na konkurs „50:40:10“

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime