Uslovi za uzgoj plavog patlidžana

0
995
plavi patlidzan
Foto: Wikipedia.org / Autor: Joydeep, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20825279

Plavi patlidžan je kultura koja je manje zastupljena u plastenicima kod nas, ali je ne treba zanemariti. U samoj proizvodnji se nalazi nekoliko tipova od kojih su najzančajniji: (kruškoliki plod-najviše je zastupljen i tamno ljubičaste boje), zmijoliki plod, (maksimalnog prečnika od 60 mm i uglavnom ujednačen po dužini), kao i okrugli plod (podjednakih dimenzija u visini i prečniku ploda, namenjan je samo proizvodnji tzv. „baby“ povrća.

Spyrale Adama 1120x1080

Zbog mogućnosti pojave i drugih boja u literaturi se ne naziva plavi patlidžan, nego se posmatra oblik i po njemu je dobio naziv, „jaje biljka“. Plavi patlidžan je jednogodišnja biljka kod koje se u ishrani koristi plod, dok se vegetativni organi ne koriste za ljudsku ishranu. Koren je jako dobro razvijen. Izdvaja se centralni koren koji prodire duboko u zemljište. Stablo je po poreklu žbunastog oblika, koji raste uspravno, a u zavisnosti od tehnologije proizvodnje, može da izraste veoma visoko. Među novim granama uvek postoji jedna jače razvijena, koja preuzima funkciju glavne grane.

Plavi patlidžan i uslovi za uzgoj

Za razliku od ostalih vrsta iz ove familije, plavi patlidžan ima izražene zahteve za visokim temperaturama. Za klijanje i nicanje je najbolja temperatura od 22-25 C, a za rast plodova i do 28 C. Niske temperature ne podnosti, kao ni izrazito visoke, jer formira deformisane cvetove i plodove. Plavi patlidžan ima izražene zahteve za intenzivnom svetlosti, što je u korelaciji sa temperaturom.

LIBRETO 1120x180

Zahtevi za vodom i hranivom

Zbog svojih krupnih plodova i listova kao i zbog velike bujnosti same biljke, plavi patlidžan ima velike zahteve za vodom. Najveći zahtevi su upravo u fazi plodonošenja. Tada se preporučuje svakodnevno navodnjavanje sistemom kap po kap. U idealnim uslovima plavi patlidžan niče za 3-5 dana. Potrebno je obezbediti dovoljno vlage za nicanje zbog sitnog semena. Nakon rasađivanja obaveza proizvođača je da obezbedi biljkama što bolje uslove za rast. Upravo u takvim uslovima dolazi do intenzivnog porasta stabala i listova što je osnovni preduslov za formiranje prinosa.

PROČITAJTE I...  Vodić za uzgoj SPANAĆA

Osnovno đubrenje se izvodi zajedno sa razbacivanjem peletiranog organskog đubriva. Potrebna količina hranive se kreće u granicama od 60-80 g/m2. Kao i organsko i ovo se predsetvenom priremom unosi u površinski sloj zemljišta. Najbolje rezultate daju formulacije sa naglašenom dozom kalijuma (13:13:21).

Prethodni tekstToplo vreme i mere zaštite useva
Sledeći tekstKako PODOLSKO GOVEČE sačuvati od zaborava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime