Bostan: Šta je važno za dobar rod

0
674
Agrosaveti - Proizvodnja bostana u Sremu 06

Leto je vreme obilja ukusnih i slatkih plodova voća i povrća, pa se upravo ovih dana šarene trpeze i police marketa. Od malina i višanja, preko borovnica, kajsija i nektarina… izbor je ogroman. Najbolja poslastica u toplim, letnjim danima definitivno je lubenica, koja je niskokalorična i osvežavajuća i kao takva može se jesti u velikim količinama. U nastavku ćete saznati šta je važno kod njene proizvodnje i kako je Dragan Guljaš ostvario prinos od preko 100 tona po hektaru.

Adama Asorbital 1120x180

Lubenice se mogu proizvesti kao rane u zaštićenim gnezdima, tunelima, plastenicima i to kao rana prolećna ili jesenja kultura. Rane lubenice se proizvode iz rasada, a za jesenju berbu vrši se direktna setva polovinom juna. Pored proizvodnje iz rasada, lubenica se može proizvesti u zaštićenim tunelima i direktno iz semena.

Bostan i dobri proizvodni rezultati

Dragan Guljaš, iz mesta Silbaš, prošlog leta je po prvi put na svom imanju zasejao lubenicu na 16 hektara, i dobio neverovatan prinos od preko 100 tona po hektaru. Za dobre proizvodne rezultate u mnogome je bio zaslužan kvalitetan sadni materijal. Pored primene kompletne agrotehnike, savetovanje sa agronomima je obavezno, kaže naš sagovornik. On dnevno iseče preko 5 tona lubenice i svu količinu proda u toku dana. Visok procenat briksa je značajan činilac kada je plasman lubenica u pitanju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Dragan se opredelio za nove sorte lubenice koje stižu iz Španije. To su rani i srednje rani hibridi koji se odlikuju izuzetnom teksturom i briksom, crvenim mesom sa malo belih semenki i okruglim plodom. Pored ovoga karakteriše ih još i dobra održivost, velika otpornost na stres kao i veličina ploda koja se kreće od 8-12 kg za sortu „Cialoma“ i „Tapas“, a najteža među njima je sorta „Daxi“ čiji plod teži od 14-17 kilograma. Osim poznatih velikih lubenica, tu je i nova sorta Mini lubenica, koja predstavlja pravi hit u marketima, jer spada u red malih lubenica od 2-3 kilograma.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Subotici

Nove sorte dinje sve popularnije

Cela porodica  uključena je u posao oko bostana, svi zajedno rade, žive složno i svako ima svoje zaduženje. Od berbe do prodaje. Pored lubenice, popularne su i nove sorte dinje na domaćem tržištu. Španski tip dinje odlikuje se izuzetnom slatkoćom, sa briksom od 17-18%, plodovi su teški od 2,5-3 kilograma i imaju mogućnost čuvanja do 60 dana.

Adama Tomigan XL 1120x180

Naš sagovornik nam je rekao da je za kvalitetan bostan i dobar rod stajnjak nezamenljiv činilac u proizvodnji. On po jednom hektaru rasturi oko 8 vagona ili 80 tona stajnjaka.

Prethodni tekstIskusni vinogradar otkriva: Ova vina najviše traže na domaćem tržištu
Sledeći tekstBanatska cigaja: Od štalskoj uzgoja nema zarade, 190 grla ovaca na ispaši

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime