Kako PODOLSKO GOVEČE sačuvati od zaborava

0
86

Podolsko goveče potiče direktno od Evropskog divljeg govečeta, a rasa je bila raširena u prošlosti na ogromnom prostoru od Ruskih stepa do severnog Jadrana. Na našim prostorima ih ima sve manje, stotinak grla u Subotici i nekoliko desetina na farmi našeg domaćina Mileta Plavšića.

Spyrale Adama 1120x1080

Naš domaćin kaže da u celoj Srbiji ima svega 350 grla ove rase. Podolska govečad gajena su u Podoliji otuda im ime, spadaju u krupna goveda. Ono sto ih izdvaja od drugih jeste izuzetno veliki rogovi u obliku ilire, čija dužina može biti i 1 m, a raspon rogova i do 1,5 m.

Čika Miletova grla su do jake zime na Krčedinskoj adi ali kako se hladni dani priblizavaju deo po deo grla seli se u zadnje dvorište, u štalu da prezimi.On će ih čuvati dok bude mogao, ali ako se pašnjaci budu zasadili, kako sam kaže, sve pada u vodu.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Laki za uzgoj, a meso kao od jelena

„Njima ne smeta i da je dubok sneg, samo ako ima hrane. Nisu zahtevni, dobre su majke i dobri čuvari teladi. Nekada su bili radno, vučno govedo, i ljudi su orali sa njima, sve radili dok nije došla savremena mehanizacija“, priča nam Čika Mile.

PROČITAJTE I...  Uzgoj autohtonih rasa na Krčedinskoj adi

Nisu probirljivi ni za hranu. Mile balira slamu i seno i daje im silažu. Proizvodnja mleka kod ove rase je vrlo niska kao i tovna sposobnost. To nisu muzne krave, već se gaje u sistemu krava-tele, imaju masno mleko, a količinski dovoljno za tele. Međutim, kako nam priča čika Mile, meso je kao od jelena, izuzetno kvalitetno.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Pored podolca – magarci

Plavšić Mile poznat je na daleko po tome  što gaji vrste kojih je sve manje, tako je i sa rasom Podolsko goveče koja je sve ređa. Pored njih, Mile gaji i magarce i to više od 100 grla.  I da ih ima još toliko ne bi mogao da podmiri potražnju za, od vajkada poznatim i blagotvornim za zdravlje, magarećim mlekom. „Da imam danas 15 litara – sve bih prodao, ali nema“, kaže Mile. On na dnevnom nivou dobija od 5 do 7 litara ovog lekovitog mleka.

Uticaj podolca na stvaranje drugih rasa

Kajem 18tog veka podolsko goveče postaje glavna radna snaga za obradu zemlje, a na teškim ritskim crnicama nije im bilo premca. Podolska rasa iz Vojvodine uticala je na stvaranje kolubarskog govečeta u Srbiji i na govedarstvo Bosanske Posavine, gde je gajeno posavsko goveče ili posavska gulja. Prodorom simentalaca u Vojvodinu, podolac je poslužio kao osnova za stvaranje domaće šarene rase, primenom metoda pretapajućeg ukrštanja, objašnjava naš domaćin.

PROČITAJTE I...  20 godina rezervata prirode Zasavica

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik:Mile Plavšića, stočar iz Kovilja

Prethodni tekstUslovi za uzgoj plavog patlidžana
Sledeći tekstProblemi oko unosa zasejanih parcela za subvencije po hektaru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime