Kako suzbiti KROMPIROVU ZLATICU bez upotrebe pesticida

1
40261
krompirova zlatica
Foto: Pixabay

Krompirova zlatica je u stanju da desetkuje biljke krompira. Kada završi sa njim, prelazi na paradajz, papriku, patlidžan… Biljke okupira kao odrasla jedinka, svojim jajima i larvama u svim fazama. Ukoliko želite da spasite svoje biljke morate sa njom da se izborite. Ovo je najefikasniji način.

Adama Maganic 1120x180

Krompir je jedna od dvanaest biljaka koje sadrže najviše ostataka pesticida, prema izveštaju EWG-a. Zbog toga je jako bitno da se uzgaja bez upotrebe štetnih hemikalija.

Najvažnije je pratiti stanje na biljkama krompira, kako bi se na vreme reagovalo. Od trenutka kada se pojavi nadzemna masa, odvojite nekoliko minuta da svaki drugi dan prošetate i potražite odrasle jedinke krompirove zlatice. Pripazite na rupe na lišću krompira. Beskrajno je lakše kontrolisati njihovu brojnost, ako ih primetite kada se tek pojave.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Krompir možete preventivno da poprskate supom od zove. Naime, miris zove je jači od mirisa krompira, te sprečava zlatice da ih nanjuše. Takođe, možete da ga malčirate koprivom.

Nakon što krompir procveta, krompirove zlatice više ne mogu napraviti toliku štetu na rodu krompira kao što to rade pre cvetanja. Međutim, do cvetanja je neophodno da se suzbije, inače će napraviti nepopravljivu štetu.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Suzbijanje krompirove zlatice

Krompirovu zlaticu je moguće suzbiti primenjivanjem tri glavna koraka:

  1. Fizičko uklanjanje odraslih jedinki,
  2. Uklanjanje lišća sa jajašcima,
  3. Korišćenje organskih sredstava za ubijanje odraslih jedinki i larvi.

Razumevanje ponašanja krompirove zlatice

Samo malo biologije i razumevanje ponašanja ove štetočine može da pomogne u prirodnoj i organskoj kontroli, bez upotrebe teških pesticida.

BTZ 1120x180px

Ako ste ugledali samo jednu krompirovu zlaticu, budite sigurni da ih ima više i da su verovatno već položile jaja. Odrasle jedinke prezimljavaju u zemlji, a kada nastupi proleće i zemlja se dovoljno ugreje, izlaze iz zemlje i pronalaze biljku domaćina. Nažalost, kada se krompirove zlatice aktiviraju, tada i krompir niče iz zemlje. Kasnije, mogu da napadnu paradajz, papriku i patlidžan.

PROČITAJTE I...  Zaštita useva i zasada posle oluje i grada

Kako ukloniti odrasle krompirove zlatice

Ponesite kantu napunjenu vodom i stavite rukavice na ruke. Stavite kantu ispod krompira i samo ga istresite. Zlatice će popadati. Velike su i lako ih je uočiti za proveru da li je neka ostala. Ovo bi trebalo raditi svaki dan u prvih nekoliko nedelja nakon što su se pojavile. Sakupljanje se brzo izvodi i uštedeće vam puno vremena i truda kasnije, jer jedna krompirova zlatica tokom nekoliko nedelja može da položi 300-800 jaja.

Adama Forapro 1120x180

Kako ukloniti jajašca

Nakon što ste uklonili odrasle jedinke (ili istovremeno), drugi korak je uklanjanje jajašca krompirove zlatice. Ovo je posebno važno na početku, jer larvama je potrebno 4-5 dana da se izlegu.

Jajašca ćete pronaći na drugoj strani (poleđini) listova krompira. Jednostavno, rukom nežno okrenite list krompira u svakom smeru da biste dobro osmotrili i zapazili jajšca. Ona su jarko žite, te narandžaste boje, zalepljena u grupama, te ćete ih lako videti na zelenom lišću. Obavezno proverite svo lišće, čak i ono malo, kao i lišće koje je blizu zemlje.

Kada pronađete list sa skupinom jaja, otkinite ga i ubacite u svoju kofu.  Ako ostane na biljci, svaki takav list može da vam nanese potencijalno veliku štetu u zasadu. Sve dok pronalazite odrasle jedinke na krompiru, obavezno proveravajte da li ima i jajašca na lišću.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća na otvorenom u selu Glogonj

Kako ubiti larvu krompirove zlatice

Vrlo je verovatno da nećete uloviti sva jaja i da će neka larva da se izlegne i pretvori u malu mašinu za mlevenje biljaka krompira. Larve su zapravo te koje uništavaju biljke – male su, ali vrlo proždrljive.

Nema potrebe da se paniči, ako se dogodi da larve krenu u štetu, jer rešenje postoji. Uglavnom, one svoju aktivnost počinju u središnjem delu na listu na kojem su se izlegle. To je dobro za vas, jer su sve u jednom području. One svaki dan rastu i šire se dalje. Imaju četiri faze razvoja. Ako ih ne ulovite i ako dođu do poslednje faze razvoja, što je otprilike za 2 do 3 nedelje, pašće sa biljke i zakopati se u zemlju. Zatim će odatle da izrone kao odrasle jedinke za 5 do 10 dana da bi ponovo započele ciklus i napunile biljke jajima.

Pojavu druge generacije želimo da sprečimo po svaku cenu. Naime, druga generacija krompirove zlatice ima misiju da proždere apsolutno sve. Kada završi sa krompirom, prelazi na paradajz, papriku i patlidžan. Nakon što se najedu ukopavaju se u zemlju kako bi prezimele. Zbog toga je kombinacija tehnika: fizičko uklanjanje odraslih jedinki, uklanjanje jajšca, te tretiranje larvni najefikasnije rešenje.

Čaj od grančica tuje

Tuja je otrovna za krompirovu zlaticu. Nakon što se biljke poprskaju ovim čajem, larve prestaju da jedu i umiru.

Dijatomejska zemlja

Možete koristiti i dijatomejsku zemlju. Ona deluje jako dobro, posebno na manje larve i neverovatno je jednostavna za upotrebu – ne meša se sa vodom, nisu potrebne prskalice, a možete da je koristite sigurno u bilo koje doba dana.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje bolesti, korova i insekata u usevu pšenice i ječma

Dijatomejska zemlja su fosilni ostaci starih algi koje su se nalazile u moru. Ona prekida egzoskelet i uzrokuje dehidraciju i umiranje larvi krompirove zlatice.

U pitanju je fini prah koji se pospe direktno na larve na lišću krompira. Delotvorna je kada je suva, te ako mislite da je pospete rano ujutro, pričekajte da se rosa osuši. Takođe, obratite pažnju na vremensku prognozu, jer vam kiša nije potrebna.

Jako je važno da se pospe po larvama, a ne po celom listu, jer gde je pospete na list, tu prekida fotosintezu. Ne koristite je preventivno ili na biljkama koje nisu zaražene. Bube ubija u roku od jednog dana. Dakle, pospete danas i krompirove zlatice nema već sutra.
Vetar, rosa i kiša će da je speru nakon nekoliko dana, a za to vreme štetočine će biti mrtve. Prilikom rada sa dijatomejskom zemljom preporučuje se nošećenje gumenih rukavica, zaštitnih naočara i maske za prašinu. Oni sprečavaju iritaciju kože, očiju, nosa i grla uzrokovanu organskom prašinom.

Dodatno: Rastvor mleka i soda bikarbone

Mnogi baštovani tvrde da je rastvor mleka i soda bikarbone uspešno oterao krompirovu zlaticu iz njihovih bašta. Mi ćemo podeliti kako su pravili rastvor, a vi nam javite rezultate. Rastvor se pravi tako što se litar mleka sipa u 5 litara vode, pa se doda jedna kašika soda bikarbone.

Reference:  University of Minnesota,The Spruce, Homeguides.sfgate
*Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstROMANESKO karfiol (brokoli) – kratak vodič za uzgoj
Sledeći tekstTanasković: Dogovor sa poljoprivrednicima u realizaciji, traže se rešenja za malinu i pšenicu

1 KOMENTAR

  1. Lepo objasnjeno jedino nema ko da radi.Dobri radnici napusteni u svojoj zemlji nasli su uhljebljenje u tudjoj gde su uglavnom postovani. A zlatice ? Ispunjavaju svoju biolosku funkciju i one su gladne.Kad mi necemo svoje proizvode neka jedu one Kako je krenule mozda cemo uskoro kuvati zlatice umesto krompira

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime