Bioplug – Ostatke razgradi humus izgradi

0
1276
Agrosaveti---Bioplug--Biofor-System---3

Bioplug predstavlja ne samo adekvatnu zamenu za stajnjak, već i njegovu unapređenu verziju.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Poštovani poljoprivredni proizvođači, složićete se da je zemljište najvrednije što posedujemo. Nažalost, svedoci smo da se ono ubrzano degradira: smanjuje se procenat organske materije i humusa. Do ove pojave dolazi nedostatkom stajnjaka, zbijanjem zemljišta primenom sve teže mehanizacije i sve intenzivnijom poljoprivrednom proizvodnjom koja zahteva postizanje vrhunskih prinosa. Zemljište postaje hladno i praši pri svakoj agrotehničkoj operaciji. Prinosima iz godine u godinu iznosimo iz zemljišta više nego što mu vraćamo.

Sve ovo ne mora da bude ograničavajući faktor vaše proizvodnje. Stajnjaka nema i to je činjenica ali tu su  žetveni ostaci kao ogroman i nažalost, često neiskorišćen potencijal.

Coltrane 1120x180

Kompanija Biofor System je, uvidevši sve ove probleme sa kojima se svakodnevno srećete, razvila mikrobiološki preparat – Bioplug. Bioplug predstavlja ne samo adekvatnu zamenu za stajnjak, već i njegovu unapređenu verziju. Primena ovog preparata je vrlo jednostavna. Nakon skidanja useva potrebno je isprskati celu površinu  vodenim rastvorom Biopluga (može se mešati sa totalima) i u narednih do mesec dana izvršiti zaoravanje, tanjiranje ili gruberisanje žetvenih ostataka. Količina primene je 5 l/ha.

PROČITAJTE I...  Značaj zaoravanja žetvenih ostataka

Agrosaveti---Bioplug--Biofor-System---2

U pitanju je mikrobiološki preparat koji sadrži veliki broj različitih vrsta i sojeva mikroorganizama koji razgrađuju žetvene ostatke sa vaših parcela stvarajući humus. Azotobacter sp. je zadužen za azotofiksaciju – obezbeđivanje dovoljne količine azota iz vazduha. Bakterije roda Bacillus sp. i Pseudomonas sp. – razgradiće azotnu organsku materiju, a Trichoderma sp. – ima biofungicidno dejstvo i ulogu u razgradnji celuloze.

Tekton 1068x180px

ŽETVENI OSTACI IZUZETNO VREDNI

Vrednost žetvenih ostataka sa vaših parcela je vrlo merljiva i izgleda ovako: prinosom kukuruza od 10t/ha na vašim njivama ostaje 10t žetvenih ostataka (rasuto zrno nije uračunato).  Njihovom potpunom razgradnjom uz pomoć Biopluga, u zemljištu ostaje 90kg čistog N, 35kg čistog P i 130kg čistog K za naredni usev. Nakon skidanja soje u njenim žetvenim ostacima ostaje 90kg čistog N, 38kg čistog P i 90kg čistog K, a kod šećerne repe  90kg čistog N, 25kg čistog P i 90 kg čistog K.

Važno je napomenuti da svi oni žetveni ostaci koji leže u zemljištu i koje izoravate, iz godine u godinu troše dragocene količine N i vlage vašeg zemljišta. Sa druge strane, zaoravanjem žetvenih ostataka tretiranih Bioplugom usklađuje se proces humifikacije sa potrebama biljaka. Termogene bakterije iz Biopluga imaju sposobnost zagrevanja zemljišta i stvaranja uslova za odvijanje procesa humifikacije. Pored ovoga čuva se zemljišna vlaga, poboljšava se aeracija zemljišta i ishrana biljaka. To dovodi do postizanja vrhunskih prinosa i pozitivnih efekata na plodnost zemljišta.

PROČITAJTE I...  Požari u Vojvodini: Posledice na vazduh, zemlju, živote

Bioplug je, pored ratarstva, svoju široku primenu našao i u voćarsko-vinogradarskoj kao i povrtarskoj proizvodnji.

Agrosaveti---Bioplug--Biofor-System---1

U voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji Bioplug se koristi na kraju vegetacije, nakon berbe u količini od 5l/ha tretiranjem u „herbicidnom redu“. Značajna prednost primene Biopluga je povećanje humifikacije, popravljanje vodno-vazdušnog režima zemljišta i razgradnja pesticida deponovanih u zemljištu koji zaostaju usled njihove česte primene u ovim kulturama.

Baner merlin Flexx

Preparat Bioplug se takođe koristi za kompostiranje stajnjaka kao i organske materije. Količine primene u ovom slučaju iznose od 0,5l do 1l po m3, u zavisnosti od materije koja se kompostira. Jedini preduslov za efikasnu humifikaciju je prisustvo vazduha. Preporuka je da visina kompostne hrpe ne bude veća od 1m.

Bioplug – Ostatke razgradi humus izgradi

Prethodni tekstRatarska godina u lozničkom ataru
Sledeći tekstProizvodnja dunje i rakije porodice Sekulić

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime