Mikrobiološko đubrivo Bioplug

0
3267
Agrosaveti - Bioplug 01

Nedostatak humusa u zemljištu

Najveći problem naših njiva svakako je nedostatak organskih materija, ili prostije rečeno one pate usled nedostatka humusa. Jedini način da se sačuva plodnost njiva jeste da im se vrati ono što im je intenzivnom proizvodnjom tako reći oduzeto, da im se vrati život i prirodna struktura. Povećavanje organske materije u zemljištu, odnosno poboljšanje njegovog kvaliteta nekada je rađeno stajnjakom, međutim, danas takva prihrana nije svima dostupna usled sve manjeg obima stočarske proizvodnje. Međutim, postoji brži i apsolutno jednostavniji način, a to je korišćenjem „Bioplug-a“, mikrobiološko đubrivo iz palete kompanije Biofor System.

“On je mikrobiološki preparat koji radi na razgradnji žetvenih ostataka, tačnije on ubrzava sam proces razgradnje. Formiranje humusa je plod rada mikroorganizama. Humus nije slučajnost, humus je mnogo rada mikroorganizama i pretvaranje organske materije u ono najvrednije, u humus,”  kaže za naš portal direktor kompanije Biofor System, Bogdan Žigić.

Reč je o prirodnom načinu za povećanje plodnosti zemljišta, a evo i konkretnog primera. Na parcelama poljoprivrednog proizvođača, Predraga Medića iz banatskog sela Aleksandova, rađen je ogled. Na jednom delu parcele korišćen je „Bioplug“, dok na drugom nije. A rezultati govore sami za sebe i potvrđuju značaj ovog mikrobiološkog đubriva, ističe naš domaćin Predrag koji je dugogodišnji korisnik Biofor preparata.

BioPlug 728x90px

““Bioplug“ sam počeo da koristim pre pet godina. Uzeo sam da probam, jer nisam bio u potpunosti ubeđen u njegovo delovanje. Pola parcele sam tretirao „Bioplugom“, a pola nisam. Već u proleće se vizuelno mogla primetiti razlika na parceli. Tada sam rešio da „Bioplug“ uvedem u svoju proizvodnju. Razlika je dokazana već u prvoj kontroli, kopanjem. Na svakom ašovu je bilo glista, što je najbolji pokazatelj strukture zemlje.”

Gliste – najbolji prijatelj zemlje

A šta nam zapravo govori prisustvo glista, pitali smo našeg sagovornika Bogdana Žigića, direktora Biofor Systema.

PROČITAJTE I...  Problem plodnosti kod krava: Kako ostvariti optimalnu proizvodnju

“Žetveni ostaci su izvor visoko vredne organske materije. Tu imate veliku količinu mineralnih materija i tu su prosto bitne dve stvari: velika količina mineralnih materija je uzeta iz zemljišta, na ovaj način se oni razgradnjom vraćaju u zemljište, a druga stvar je formiranje humusa. „Bioplug“ sadrži bakterije razgrađivače žetvenih ostataka, to je živi deo zemljišta. Prva reakcija je uvek kada se radi sa „Bioplugom“ – „e na toj njivi sada imam gliste!“. To je normalna stvar, zato što vraćamo stvari u normalu. Gliste su normalna pojava, na taj način vraćate prirodnu plodnost zemljišta, na prirodan način.”

Količina primene „Biopluga“ je 5 litara po hektaru bez razlike koje žetvene ostatke imate na parcelama. Takođe, korišćenjem „Biopluga“ urea vam nije potrebna, jer ovo đubrivo sadrži i azotobakter. Važan detalj je i vazduh, odnosno razgradnja oganskih materija nije moguća bez kiseonika, te je neophodno izmešati đubrivo sa zemljištem, tanjiranjem ili plitkim oranjem, kako bi sam proces razgradnje bio brži i efikasniji. Primenom „Biopluga“, povećavate aktivnost zemljišta, pospešujete razgradnju organskih materija i svakako doprinosite boljim uslovima koji su neophodni za uspešnu proizvodnju.

PROČITAJTE I...  Nedimović: 99 odsto subvencija isplaćeno, slede još dva konkursa

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstŠećerna repa i dalje atraktivna kultura
Sledeći tekstUzgoj konja lipicanera u Svilajncu: Konjarstvo osiromašeno, ali nije nestalo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime