Značaj upotrebe lucerke kao stočne hrane i useva u poljoprivredi

0
124
lucerka ikb
Foto: Institut za krmno bilje Kruševac
Timac AGRO

Lucerka, u svetu poljoprivrede poznata i kao „kraljica krmnog bilja“, spada među najznačajnije useve za ishranu stoke. Evo i zašto.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Ova specifična vrsta deteline koristi se za ishranu konja, krava, ovaca, ćurki i kokošaka a životinje hranjene lucerkom daju bolje mleko, meso i vunu. Razlozi za bolju produktivnost životinja hranjenih lucerkom brojni su i raznovrsni.

Naime, lucerka sadrži u sebi i do 22% sirovih proteina što je daleko više od bilo koje druge vrste krmnog bilja. Pored toga, ona je izvor širokog spektra vitamina poput A, E, K, D, B1, C, B2, B12, U, B6, zatim folne i pantotenske kiseline, kao i biotina, niacina i inozitola. Od minerala, lucerka sadrži visok nivo kalcijuma, natrijuma, kalijuma, fosfora, sumpora, bakra, hlora, magnezijuma, gvožđa, bora, mangana i kobalta.

Sultan 1120x180

Iako igra važnu ulogu u ishrani različitih vrsta domaćih životinja njene prednosti najizraženije su kod stoke koja daje mleko.

U ishrani krava, nijedna vrsta kabaste hrane nema takvu lakoću svarljivosti kao lucerka što omogućava bolje čišćenje rumena, čime se ostavlja prostor za uzimanje većih količina ostalih hraniva koja se koriste u ishrani krava a samim tim i do veće produktivnosti.

LG 1120x185px

Zatim, dijetetska vlakna kojima je lucerka bogata, za razliku od kukuruzne silaže, ne sadrže skrob koji opterećuje digestivni trakt. Proces preživanja kod krava dodatno je stimulisan konzumiranjem lucerke, što dovodi i do pojačanog lučenja pljuvačke tokom preživanja, koja doprinosi stvaranju veće masne jedinice u mleku.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova u kukuruzu i očuvanje potencijala za prinos

Lucerka – sredstvo za prirodno ozdravljenje zemljišta

Kako za ishranu stoke, poljoprivrednici rado seju lucerku i zbog drugih prednosti koje ovaj usev ima. Budući da je u pitanju leguminoza, lucerka ima sposobnost vezivanja atmosferskog azota i to u količinama većim od bilo kojeg drugog azotofiksatora. Zbog toga se lucerka koristi kao sredstvo za bioozdravljenje zemljišta. Zemljište nakon skidanja useva lucerke ostaje bogato azotom te predstavlja uštedu poljoprivrednicima jer ih oslobađa troškova koje bi imali za azotna đubriva.

Neoram 1120x1080

Takođe, zahvaljujući korenu koji prodire duboko u zemljište, lucerka ima sposobnost da menja strukturu zemljišta i da poboljšava njegovu drenažu kroz stvaranje makro-pora.

U rotaciji useva sa kukuruzom, lucerka štiti oba useva od napada štetočina i redukuje oboljenja izazvana gljivicama i mikotoksinima.

Timac AGRO Tečna đubriva

I u poređenju sa kukuruznom silažom, kao glavnom altenativom lucerki, lucerka pokazuje brojne prednosti. Naime, kukuruzna silaža daleko je komplikovanija za transport a sadrži i značajno manji procenat sirovih proteina od lucerke. Međutim, najveće razlike ogledaju se u uticaju ova dva useva na proizvodnju i kvalitet mleka. I dok kukuruzna silaža, zahvaljujući velikoj količini skroba koje ostavlja u rumenu krava, povećava nivo laktoze i vode, kao manje poželjnih komponenti u mleku, lucerka, sa druge strane, zahvaljujući velikom kapacitetu za razmenu pozitivnih jona, povećava masnu jedinicu, kao najvredniju komponentu u sastavu mleka.

PROČITAJTE I...  Zaštita useva kukuruza od uskolisnih korova

 

Prethodni tekstNajavljen protest zbog skupog goriva
Sledeći tekstSve što treba da znate o SETVI SPANAĆA u SEPTEMBRU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime