Pet načina da iskoristite opalo lišće u bašti

0
836
lisce jesen
Foto: Pixabay

Prava je šteta da velike količine opalog lišća ne dobiju nikakvu namenu, iako mogu da budu sredstvo za unapređenje bašte. Budući da sadrži velike količine ugljenika, kada se razgradi, lišće može poslužiti kao odličan malč, kompost ili kao đubrivo za travnjak.

Spyrale Adama 1120x1080

Ključ da se najbolje iskoristi opalo lišće je u tome da se ono prethodno dobro isecka i usitni što se može postići baštenskom kosačicom ili malčerom za granje i lišće, ukoliko ga je moguće priuštiti. Naime, ako se lišće prethodno ne usitni, ono se tokom zime neće u potpunosti razgraditi te će biti neophodno grabuljati ga u proleće kako bi se površina raščistila. Takođe, travnjaku ne odgovara da bude pod pokrivačem od celih listova.

Postoji najmanje pet načina kako da opalo lišće postane i više nego korisno.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Pravljenje komposta

Lišće je, kao što je već napomenuto, odličan izvor visoko ugljeničnog materijala, neophodnog za kompostnu smešu. Kako bi se kompost obogatio ovim korisnim sastojkom, potrebno je ređati naizmenične slojeve iseckanog lišća i uobičajenog zelenog kuhinjskog otpada, odnosno ostataka povrća i voća, zatim iseckane trave, korova, kao i biljnih ostataka iz bašte, sakupljenih na kraju sezone vegetacije.

PROČITAJTE I...  Istina i mitovi o praksama u eko baštovanstvu

Sve ove sastojke treba ostaviti da sjedinjeni prezime, a u međuvremenu bi ovu smešu trebalo mešati kako bi se postigla što bolja aeracija. Na proleće, u vreme sadnje, kompostiranje bi trebalo da bude završeno.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Humus od lišća

Ovaj humus predstavlja odličan dodatak zemljištu a da bi se napravio potrebno je ništa više od sloja opalog lišća pomešanog sa slojem baštenske zemlje ili čistog komposta koji će zajedno odstojati oko godinu dana. Kada se proces razgradnje završi, rezultat će biti plodna zemlja za biljke i cveće.

Lišće kao malč

Nakon usitnjavanja, lišće se može upotrebiti kao organski malč u povrtnjacima, lejama cveća, oko drveća i žbunja kao i u kontejnerima za rasad. Kako bi se malč pripremio, potrebno je napraviti sloj iseckanog lišća, debljine 5-10 cm i rasporediti oko biljke vodeći računa da malč ne dodiruje stablo ili listove biljaka.

Malčiranjem se postiže da se zadrži vlaga u zemljištu, održi ujednačena temperatura zemljišta i ograniči klijanje semena korova. Dodatno, lišće kao malč, svojom razgradnjom obogaćuje zemljište hranljivim materijama.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja povrća u Futog

Zaliha organske materije

U proleće, kada počnu baštenski radovi, među kojima i orezivanje i plevljenje, stvara se dobra zelena podloga za pripremu prolećnog komposta. Međutim, ono što najčešće tada nedostaje je ponešto suve materije kojom bi se kompostna smeša dopunila.

Upravo u te svrhe odlično može poslužiti usitnjeno lišće koje je u jesen odloženo u vreće i ostavljeno da prezimi, kao zaliha suve organske materije. Osušeno lišće ujedno će sprečiti da kompost u procesu stvaranja postane previše gnjecav.

Hranivo za travnjake

Umesto grabuljanja i uklanjanja lišća iz dvorišta, ono se uz pomoć baštenske kosačice može usitniti i rasporediti po travnjaku kako bi se tu razgradilo. Ukoliko lišće bude dobro usitnjeno, ono će se tokom zime raspasti i nahraniti zemljište a ujedno i suzbiti nicanje korova.

Izvor: The Spruce

Prethodni tekstSutra počinje 60. Oplenačka berba u Topoli
Sledeći tekstPočelo prijavljivanje za premiju za mleko za III kvartal

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime