Biološko NPK đubrivo – izbalansirana ishrana tokom CELE vegetacije

0
866
biofor active
Foto: Biofor System

Biofor Active je proizvod kompanije Biofor System koji sjedinjuje snagu mikroorganizama i mineralnih đubriva i na taj način omogućava biljkama izbalansiranu ishranu tokom cele vegetacije.     

Biofor Active je biološko NPK đubrivo koje na pravi način brine o vašem zemljištu čineći da ono postane kvalitetna sredina za vašu poljoprivrednu kulturu. Preparat sadrži kulture živih bakterija Azotobacter croococcum, Bacillus megaterium, Bacillus circulans, Bacilus licheniformis, Bacillus amilolyquefaciens koje svojim delovanjem omogućavaju kontinuirano snabdevanje gajenih biljaka tokom cele vegetacije esencijalnim hranljivim materijama.

Preparat omogućava ishranu biljke osnovnim makroelementima Azotom, Fosforom i Kalijumom na taj način što Azotobacter fiksira azot iz vazduha u kome ga ima u izobilju (78%), dok se fosfor i kalijum obezbeđuju transformacijom iz teško pristupačnih oblika u biljkama dostupne forme. Poznato je da je je količina fosfora i kalijuma u zemljištu dovoljna za razvoj gajenih biljaka ali se nalaze u nepristupačnom obliku, odnosno obliku u kojem ih biljka ne može iskoristiti. Tu na scenu stupaju bakterije koje imaju moć da ove elemente prevedu u oblike u kojima ih biljke mogu iskoristiti. Ove bakterije naseljavaju zonu korenovog sistema i na taj način ove elemente transportuju u neposrednu blizinu korenovih dlačica, što je uslov da  budu usvojeni od strane biljke. Za uzvrat biljka stimuliše rast i aktivnost mikroorganizama izlučivanjem ugljenih hidrate, aminokiselina i drugih jedinjenja.

PROČITAJTE I...  Prolećni saveti: Pomozite usevima da budu jaki i zdravi na prirodan i ekonomičan način

Primenom Biofor Activa u prvim, ranim fazama razvoja gajenih kultura uspostavlja se zajednica korena i mikroorganizama što doprinosi kontinuiranoj i izbalansiranoj ishrani biljke toku cele vegetacije, uz istovremeno podizanje mikrobiološke aktivnosti zemljišta, što je uslov za podizanje kvaliteta zemljišta na jedan novi kvalitativni nivo. Primenom Biofor Activa dajete novi kvalitet zemljištu i zemljište postaje plodno i puno života, a to je osnovni uslov za održivo bavljenje poljoprivredom.

Primena kod jesenjih useva

Kod jesenjih useva (pšenice, ječma i uljane repice) najbolja je primena Biofor Activa u jesen, neposredno posle setve, u dozi od 2 lit/ha. Ovim tretmanom povećava se brojnost unetih, korisnih mikroorganizama u zemljištu što omogućava kontinuiranu ishranu biljke, ali istovremeno se smanjuje brojnost patogenih gljiva u zemljištu i mogućnosti pojave bolesti što rezultira poboljšanjem opšteg zdrastvenog stanja useva u toku vegetacije. Ovo smanjuje potrebu za fungicidnim tretmanima u toku vegetacije.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Primena za jare useve

Kod jarih useva Biofor Active se primenjuje u proleće u prvom herbicidnom tretmanu zajedno sa herbicidima i insekticidima, tako da to smanjuje troškove kod aplikacije, pošto nije potreban dodatni prohod i dodatan ulazak traktora u parcelu. Primena Activa u proleće je moguća u usevu sve dok se iz radne mašine može videti zemljište dakle sve do sklapanja redova, čime se omogućuje da preparat dospe do zemljišta. Na ovaj način se postiže maksimalna ekonomičnost njegove primene uz što manje prohoda, tako da se smanjuje dodatno gaženje zemljišta.

PROČITAJTE I...  Problem crvenila kukuruza

Preparat je neškodljiv za prirodnu sredinu poseduje EKOCERT sertifikat, i može se primenjivati u organskoj poljoprivredi.

Biofor System

Prethodni tekstRatari u spirali propasti, zahtevaju se hitne mere od države
Sledeći tekstMožemo li sprečiti smrdibube da ulaze u kuću?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime