Izolacija objekata – Izolacija za sva vremena

0
3760
Agrosaveti - Izolacija objekta 04

Pri izgradnji pomoćnih objekata na poljoprivrednim gazdinstvima, retko se obraća pažnja na izolaciju. Načelno smo svi stava da za šupe i garaže ne moramo da brinemo o postavci izolacije. Ukoliko ti objekti nisu vezani za stambeni deo, možemo i da prihvatimo takvo rešenje. Međutim, kada se radi o objektima koji su za stoku, skladištenje voća, povrća i ratarskih kultura, onda već valja obratiti pažnju na termiku.

Zašto je termika važna i na ovakvim objektima? Zato što se na taj način štiti i čuva uskladišteno povrće, voće i žitarice. Zato što je životinjama u takvim prostorijama prijatno te se komotno razvijaju i daju svoj puni maksimum u razvoju. Zato što na taj način savestan domaćin čuva ono što mu je dragoceno.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

Jedan od najkvalitetnijih materijala za izolaciju objekata, svakako je kamena mineralna vuna. Za razliku od ostalih tipova izolacionih materijala, kamena mineralna vuna je jedini termoizolacioni materijal koji u isto vreme obezbeđuje toplotnu, zvučnu i protivpožarnu zaštitu objekata.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti - Izolacija objekta 01

Izolacija od kamene mineralna vune obezbeđuje uštedu energije, a novac koji ste uložili za ugradnju izolacije će vam se vratiti kroz nekoliko godina – što vaš povraćaj na investiciju čini izuzetnim!

PROČITAJTE I...  Multipor – izolacija i adaptacija

Kamena mineralna vuna je vodoodbojna, paropropusna, otporna na hemikalije i mikroorganizme, dugotrajna, ne pospešuje razvoj bakterija ni buđi i reciklira se.

Biofor baner 728x90

Kao sirovine za proizvodnju kamene mineralne vune upotrebljavaju se: kamen vulkanskog porekla (dijabaz i dolomit, u manjoj meri i bazalt) i tzv. briketi (koji se dobijaju preradom otpada iz tehnološkog procesa uz dodatak cementa – ovakvom reciklažom se postiže zatvoreni krug reciklaže i otpada).

Zbog svoje strukture i veoma visoke tačke topljenja (preko1000 C°), kamena mineralna vuna je idealna kao zaštita od požara – funkcija protivpožarnog materijala je da zaštiti konstrukciju od urušavanja u slučaju požara, kao i da omogući sigurnu evakuaciju ljudi iz objekta (npr. spoljašnji i unutrašnji zidovi, čelične konstrukcije…). Kamena mineralna vuna ne razvija plamen (najviša klasa negorivosti – A1), tako da sprečava širenje požara i ne emituje štetne gasove, koji su uzročnici smrti u požarima u čak 89% slučajeva!

Dobro izolovani zidovi, podovi i tavanice osiguravaju prijatnu temperaturu i leti i zimi, smanjuju potrebe za grejanjem i hlađenjem, čime potrošnju energije smanjujemo na minimum. Jednom ugrađena izolacija je večita ušteda – jer traje koliko i sam objekat.

PROČITAJTE I...  Brzo i lako zidanje

Računica nije komplikovana. Ukoliko jednom uložite u dobru izolaciju, veoma brzo će se osetiiti benefiti i investicija će se isplatiti.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime