Savetovanje voćara u Novom Sadu

0
1738
Agrosaveti - Savetovanje voćara u Novom Sadu 03

Tradicionalno već 16. put na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, održano je savetovanje voćara. I ove godine teme su bile raličite i aktuelne, sa posebnim osvrtom na stanje i perspektivu proizvodnje voća u Srbiji. Proizvodna godina nije bila jednostavna. Rod je bio zadovoljavjući, međutim cena i kvalitet nisu opravdali očekivanja brojnih proizvođača.

Adama Maganic 1120x180

„Bez obzira na sve to, ja bih 2018. godinu ocenio kao pozitivnu, jer će ipak proizvođači mnogih voćnih vrsta biti zadovoljni. U Centralnoj Srbiji višnja je npr. imala nisku cenu, dok je u Vojvodini ta cena iznosila oko 50 evro centi. Zatim je bilo problema sa cenom jabuke, ali sada cena raste i već je oko 30-40 evro centi,“ – kaže profesor doktor Zoran Keserović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Nije rusko tržište jedino

A kada već spominjemo perspektivu domaćeg voćarstva valja spomenuti i otvaranje novih izvoznih tržišta. Naime, poznato je da se u Rusiji podižu veliki i ozbiljni zasadi voća, međutim problema sa izvozom na to veliko tržište neće biti bar još 7-8 godina, ističe profesor Keserović.

MPS baneri II

Agrosaveti - Savetovanje voćara u Novom Sadu 02„Mi se polako moramo pripremati za nova tržišta, kao što su to Maroko, Egipat, Indija. Evo jabuka je već krenula za Dubai. Gale gotovo da nema više u Srbiji, nudi se izuzetno dobra cena za nju. Kriza sa jabukom je bila kod onih proizvođača koji se nisu udružili. Udruživanjem obezbeđujete savremene hladnjače, kalibratore, oni koji to imaju nisu imali problema sa plasmanom.“

Složene zadruge novi vid udruživanja

Što se zadruga tiče, čini se da su podsticaji koji su nuđeni za otvaranje novih zadruga i za osavremenjavanje postojećih, bili dobar motiv za mnoge, jer iz Kabineta ministra Milana Krkobabića kažu da je tokom nešto manje od 2 godine otvoreno 320 zadruga, a samo ove godine sredstva su dobile 72 zadruge.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Voćari prednjače, jer od te 72 zadruge, čak je 21 voćarska, od koji se njih 10 bavi višom fazom prerade voća. Ono što je novina jesu složene zadruge, a i one su voćarske,“ kaže Tijana Nešić iz Ministarstva za regionalni razvoj.

PROČITAJTE I...  Šljivik centra za poljoprivredu Lajkovac

Agrosaveti - Savetovanje voćara u Novom Sadu 01Do sada u Srbiji postoje dve, jedna u Požegi koja je okupila malinare, a druga u Novom Slankamenu koja je takođe objedinila voćare.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

„Sada je najaktuelnija ta složena zadruga kod nas. Naime 4 zadruge su se ujedinile u tu složenu i dobili smo sredstva od kojih ćemo kupiti sortirku,” kaže direktor Zemljoradničke zadruge „Mladi voćari“ iz Novog Slankamena, Nikola Lončar.

Voćarstvo u Srbiji definitivno beleži ekspanziju u poslednjih 15 godina. Zabeležen rast voćarske proizvodnje u Srbiji je oko 2,5 odsto, a u Vojvodini čak 5 odsto. Sve to je doprinelo da se i izvoz povećao na 600 miliona dolara, a među 12 izvoznih proizvoda nalaze se 4 voćne vrste: malina, jabuka, višnja i breskva. Pa ipak na skupu je zaključeno da su potencijali daleko veći i da se unapređenjem proizvodnje i udruživanjem može postići još više.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstStanje ozimih useva u Vrbasu
Sledeći tekstŠLJIVA – Ruža naših voćnjaka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime