Nega i čišćenje papaka kod krava

0
279
Agrosaveti - Krave i proizvodnja mleka na farmi Karalic - 04

Pregled, kontrola, pravilna i redovna higijena i nega papaka krava važan su uslov za dobro zdravlje životinja i dobra proizvodna svojstva. Šta to podrazumeva i kako se izvodi objašnjava i savetuje mast. inž. Verica Lazarević iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe.

Adama Maganic 1120x180

Kada su goveda u ispustu rožina papka se troši, ali ako se malo kreću ili se ne kreću opšte, rožina papaka raste. Rožina najčešće raste prema napred i unutra, papci se izdužuju, uvrću jedan prema drugom unutra i prema gore, a nekada dođe i do ukrštanja. Usled ovih promena može da dođe do promene međusobnog odnosa papčanih kostiju, životinje mogu osećati veliki bol i zbog toga provoditi veći deo vremena ležeći. Takođe, može da im se smanji apetit, da počnu da mršave i da daju manje mleka.

Ova pojava može da bude nasledna, ali je najčešće posledica načina držanja, lošeg smeštaja i ishrane. Oboljenja nogu se najčešće javljaju kod zatvorenog sistema držanja.

Paradajz 1120x180

Pregled i kontrola papaka

Pregled i kontrola papaka krava, posebno kada se drže u vezanom sistemu, treba da se vrši redovno i to dva puta godišnje.

PROČITAJTE I...  Farma krava za primer: Spoj etičkog mlekarstva i robotike

Ukoliko se radi o slobodnom držanju na rešetkastim podovima bez prostirke, pregled i kontrolu papaka treba obavljati četiri puta godišnje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ovo je jako važno, jer mogu da nastanu zapaljenski procesi na kruni i između papaka usled dužeg zadržavanja nečistoća, posebno kod krava koje dugo borave na vlažnim prostirkama.

Higijena i nega papaka krava

Osnovna mera nege papaka kod krava obuhvata:

Krompir 1120x180
  • Detaljno mehaničko čišćenje papaka kako bi se odstranio nataloženi nepoželjan materijal. Naročito treba obratiti pažnju na prostor između papaka.
  • Sprovođenje preventivnog pranja papaka sa vodenim rastvorom adstrigensa (bakarsulfat 10%, cink-sulfat 10-20%, formaldehid 5%). Kupke se primenjuju dva puta mesečno, a u tu svrhu se koristi takozvana kada, odnosno betonsko udubljenje veličine 200 cm x 80 cm x 15 cm dubine. Udubljenje se napuni rastvorom 10 cm, a krave se navode da prođu kroz kadu nekoliko puta.
  • Korekcija papaka podrazumeva odstranjivanje preraslih i nepravilno izraslih delova rožine i ispravljanje nepravilno istrošenih delova. Ova mera se sprovodi u određenim vremenskim intervalima i to:
    – pri stajskom držanju krava 2-3 puta godišnje,
    – kod goveda na ispaši 1-2 puta godišnje (proleće i jesen).
  • Lečenje bolesti (patoloških promena) na papcima u dogovoru sa veterinarom.
PROČITAJTE I...  U toku akcija spasavanja krava i konja sa Krčedinske ade

Problem sa papcima treba shvatiti veoma ozbiljno i preduzeti mere prevencije da do toga ne dođe. Ukoliko se zasušena grla drže vezana problem može da postane još veći, te je preporuka da se životinje, baru u periodu zasušenosti, drže slobodno u ispustima ili na paši.

Prethodni tekstŠta će značiti oznaka junetina iz prirode?
Sledeći tekstDuplex PRO: Maksimalna zaštita stabla, lista i klasa pšenice od bolesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime