Farma KRAVA, SVINJA i OVACA u selu Ljuljaci

0
373

Na imanju porodice Jeremić žive tri generacije uspešnih poljoprivrednika. Idealni agroekološki uslovi, kao i netaknuta priroda koja se nalazi u samom srcu Šumadije, daju pregršt mogućnosti za bavljenje poljoprivredom. Odsustvo jasne strategije u segmentu proizvodnje primoravaju naše domaćine da svake godine iznova posežu za svaštarenjem i pronalaženjem alternativnih izvora prihoda.

Adama Asorbital 1120x180

Rajko Jeremić, zajedno sa suprugom, ocem, majkom i decom brine o kravama, ovcama i svinjama, a pored stočarstva , od prošle godine, zasnovao je i zasad jagoda , na proplanku nedaleko od kuće.

Na farmi porodice jeremić nalazi se 10 krava, koje na dnevnom nivou proizvedu preko 100 litara mleka. Cene imputa u velikoj meri diktiraju i konačnu isplativost, koja po rečima našeg domaćina, nije naročito velika.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Jagode kao dodatni izvor zarade

Na imanju se nalazi jagoda sorte “Roksana”, posađena na 40 ari. Rajko se nada da će imati neke zarade od ovog voća , jer ono prvo stiže na berbu, pa sa tim novcem može da ulaže u dalju proizvodnju. On kaže da u ovom trenutku ne zna u kom pravcu će ići njegovi poslovi, kao i da će morati da se bavi i stočarstvom i voćarstvom.

PROČITAJTE I...  Ovce iz sela Guncati kod Knića

Saradnja sa savetodavnom stručnom službom iz Kragujevca je od velikog značaja za svakog domaćina, jer blagovremeno dobija sve potrebne informacije koje su od značaja za unapređenje proizvodnje. Rajko redovno podnosi zahteve za subvencije, koje dobija za krave bikove I ovce.

1120x180px

Otkupna cena mleka ispod rentabilnosti

Violeta Petrović, ispred savetodavne stručne službe u Kragujevcu nam je rekla kako se u fazi pune laktacije postiže rentabilnost u proizvodnji mleka i šta sve utiče na to. Zato sugerišemo da obavezno pogledate video gore, jer je Violeta predstavila jasnu računicu.

Naš domaćin mleko predaje mlekari “Megle”, a cena od 80 dinara po jednom litru bi zadovoljila odnos utrošenog  rada i sirovina. Rajko na farmi osim krava drži i ovce rase “Il de france”, sa kojima je veoma zadovoljan.

Adama Soratel 1120x1080

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornici: Rajko Jeremić, poljoprivredni proizvođač iz Kragujevca i Violeta Petrović, PSSS Kragujevac

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
Prethodni tekstMiris RUZMARINA vekovima se povezuje sa dobrim pamćenjem
Sledeći tekstVažno za stočare: Bez HID broja, nema ni subvencija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime