Pripremanje junica i krava za mlečnu proizvodnju

0
100
Agrosaveti - Farma krava u selu Jošanica 03

Na približno dva meseca pred teljenje krave i junice treba pripremati za mlečnu proizvodnju. U to vreme krave treba da budu zasušene, da prestanu da luče mleko. Takođe, mora se obratiti pažnja na ishranu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Krave je nekada dosta teško zasušiti, pa se one muzu i do pred samo novo teljenje. To je nužno izbeći, pa ako je potrebno, treba izvesti i prisilno zasušenje. To se postiže naglim smanjivanjem ishrane, prestankom davanja sočne kabaste hrane i smanjivanjem količine koncentrata. U težim slučajevima smanjuje se količina vode za napajanje. Posle ovakvog postupka krave će davati mnogo manje mleka, pa ih za nekoliko dana treba potpuno zasušiti.

Ishrana krava

Poznato je da se u poslednja dva meseca bremenitosti plod u kravi vrlo brzo razvija. Pored toga krava treba da prikupi rezervne materije za buduću mlečnu proizvodnju. Ukoliko su u pitanju junice i mlade krave, mora se računati i na njihov dodatni porast. S obzirom na sve ovo neophodno jeu vreme priprema krava za mlečnu proizvodnju obratiti veliku pažnju na njihovu ishranu. Kako zapravo treba da izgleda ishrana krava i junica u to vreme?

Adama Sultan 1120x180

U ovom periodu životinje moraju dobiti kvalitetnu ishranu. U protivnom, ako se daje plesniva, pokvarena ili zaprljana hrana može doći do poremećaja u organima za varenje, čak i do pobačaja. To se negativno odražava na buduću mlečnu proizvodnju. U letnjem periodu osnovna hrana je zelena masa, a u zimskom seno, uz smanjenje količine silaže.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava na otvorenom u selu Stubline

Koncentrat se daje u količinama neophodnim da se postigne dobra kondicija životinje a i u zavisnosti od očekivane mlečnosti. Po pravilu, krave u periodu zasušivanja u doba pripreme treba da dobijaju hrane koliko i krave koje daju oko 10 kg mleka.

Aneri Galenika 1120x185px

Ako su u pitanju jako mlečne krave, ta količina hrane se povećava. Hrana koja se daje kravama u periodu kada se ne muzu kasnije će će se veoma isplatiti. Stoga ne treba  štedeti na ishrani životinja u pripremi za mlečnu proizvodnju. S njima treba postupati blago, bez vike, guranja i udaranja.

Prethodni tekstCikorija: Poznata je kao zamena za kafu, a lekovita od korena do cveta
Sledeći tekstBorovnica u saksiji: Kako smanjiti troškove, a da prinos i prirast ostanu isti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime