Pripremanje junica i krava za mlečnu proizvodnju

0
299
Agrosaveti - Farma krava u selu Jošanica 03

Na približno dva meseca pred teljenje krave i junice treba pripremati za mlečnu proizvodnju. U to vreme krave treba da budu zasušene, da prestanu da luče mleko. Takođe, mora se obratiti pažnja na ishranu.

Agil 1120x180

Krave je nekada dosta teško zasušiti, pa se one muzu i do pred samo novo teljenje. To je nužno izbeći, pa ako je potrebno, treba izvesti i prisilno zasušenje. To se postiže naglim smanjivanjem ishrane, prestankom davanja sočne kabaste hrane i smanjivanjem količine koncentrata. U težim slučajevima smanjuje se količina vode za napajanje. Posle ovakvog postupka krave će davati mnogo manje mleka, pa ih za nekoliko dana treba potpuno zasušiti.

Ishrana krava

Poznato je da se u poslednja dva meseca bremenitosti plod u kravi vrlo brzo razvija. Pored toga krava treba da prikupi rezervne materije za buduću mlečnu proizvodnju. Ukoliko su u pitanju junice i mlade krave, mora se računati i na njihov dodatni porast. S obzirom na sve ovo neophodno jeu vreme priprema krava za mlečnu proizvodnju obratiti veliku pažnju na njihovu ishranu. Kako zapravo treba da izgleda ishrana krava i junica u to vreme?

BioPlug 728x90px

U ovom periodu životinje moraju dobiti kvalitetnu ishranu. U protivnom, ako se daje plesniva, pokvarena ili zaprljana hrana može doći do poremećaja u organima za varenje, čak i do pobačaja. To se negativno odražava na buduću mlečnu proizvodnju. U letnjem periodu osnovna hrana je zelena masa, a u zimskom seno, uz smanjenje količine silaže.

PROČITAJTE I...  Poljoprivreda u opštini Valjevo

Koncentrat se daje u količinama neophodnim da se postigne dobra kondicija životinje a i u zavisnosti od očekivane mlečnosti. Po pravilu, krave u periodu zasušivanja u doba pripreme treba da dobijaju hrane koliko i krave koje daju oko 10 kg mleka.

Orius 1120x1080

Ako su u pitanju jako mlečne krave, ta količina hrane se povećava. Hrana koja se daje kravama u periodu kada se ne muzu kasnije će će se veoma isplatiti. Stoga ne treba  štedeti na ishrani životinja u pripremi za mlečnu proizvodnju. S njima treba postupati blago, bez vike, guranja i udaranja.

Prethodni tekstOpšta tehnička pravila rezidbe vinove loze
Sledeći tekstProizvodnja uljane repice: Iskustva poljoprivrednika i saveti struke za zaštitu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime