Farma krava za primer: Spoj etičkog mlekarstva i robotike

0
222

Iako je i novčana dobit bila među razlozima kojima su se rukovodili prilikom izgradnje savremenih objekata za smeštaj goveda, Branislav i Mirjana Petrov iz Jaše Tomića, su pre svega, zbog velike ljubavi prema životinjama, želeli da svojim kravama obezbede humanije uslove boravka, vodeći računa, pre svega, o njihovoj dobrobiti. One im za svu brigu i pažnju, uzvraćaju visokom produktivnošću, a najbolji primer za to je miljenica farme, Belka, koja ima najbolje rezultate. Iako se Belka izborila za prvo mesto u srcima svih članova porodice, i preostalih oko 300 krava i bikova imaju isti tretman, koji podrazumeva maženje i timarenje, na specijalizovanim četkama koje su postavljene u objektima.

Adama Maganic 1120x180

Prednosti robotizovane proizvodnje

Petrovi su otišli i korak dalje, robotizovali su farmu, i kako nam je rekao Branislav, spoj etičkog mlekarstva i robotike, doneli su im brojne benefite, a rešili su im i problem sa hroničnim nedostatkom radne snage u selu. Robot im, kako nam objašnjava Branislav, određuje sve parametre – vreme za mužu, ishranu, osemenjivanje, predviđaju količinu mleka.

PROČITAJTE I...  Ishrana visokoproizvodnih krava u različitim fazama graviditeta (II deo)

Na robotizovanoj farmi senzori prate kako se krave hrane i javljaju na mobilni telefon kada sa njima nešto nije u redu. Zahvaljujući automatizovanoj proizvodnji, oni se kao farmeri imaju više slobodnog vremena za obavljanje drugih poslova, upravljanje resursima je racionalnije, a samim tim se proizvodi i kvalitetnije mleko.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Nadzor i kontrola robota su povereni Mirjani, rođenoj Zrenjaninki, koja se, kako nam je rekla, nakon udaje za Branislava, veoma brzo aklimatizovala na seosku sredinu, i visoke potpetice je bez problema zamenila gumenim čizmama i teškim farmerskim poslovima.

Država bi morala da donese minimalnu otkupnu cenu mleka

Porodica Petrov je u tom banatskom selu starosedelačka, od 1891-ve godine su se pretodne generacije bavile nekim vidom poljoprivredne proizvodnje. 48-ogodišnji Branislav, koji je bio odličan đak, i uspešan sportista, se od dečačkih dana, uz oca i majku, navikavao na težak fizički rad, boravak u štali nikada nije smatrao robijom, kako se često može čuti od pojedinih poljoprivrednika. Radni dan mu počinje u 5 sati, a završava oko 20 časova, jer se životinjama mora obezbediti hrana. Sami proizvode pšenicu, ječam, lucerku, seno, da bi ceo posao učinili rentabilnijim.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Nestabilna otkupna cena mleka, im je glavni problem i nadaju se da će se ona, nakon pregovora predstavnika proizvođača, prerađivača i države, stabilizovati. Prema njegovom mišljenju, trebala bi da se utvrdi neka minimalna, zagarantovana otkupna cena, kako bi bili zaštićeni od konstantnih oscilacija cene, koje donose mlekare u zavisnosti od svojih potreba.

PROČITAJTE I...  Stočari traže da se produže prelevmani za mleko koji ističu krajem oktobra

Ne sme se gubiti nada

Njihova farma je u danu našeg snimanja postala bogatija za jedno ženko tele, koje će biti zadržano na farmi, za dalju reprodukciju. Branislav se nada da će obećane subvencije za žensku telad biti i isplaćene. Porodica Petrov svu žensku telad zadržava na svojoj farmi, podmlađujući na taj način svoje krdo, i zato se nada da će obećanih 100 hiljada dinara subvencija, zaista i biti isplaćeni.

BTZ 1120x180px

Nekada je u njegovom rodnom selu skoro svaka kuća imala makar po jednu kravu, pre 14 godina, 45 gazdinstva su se bavila proizvodnjom mleka, danas svega 5 porodica. Uprkos tamnim oblacima koji su se nadvili nad domaće mlečno govedarstvo, Branislav smatra da u toj grani ima perspektive, a mladim proizvođačima savetuje da se hrabro uhvate u koštac sa svim nedaćama.

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Adama Forapro 1120x180

Sagovornici: Branislav i Mirjana Petrov, stočari iz Jaše Tomića

Prethodni tekstČačak: U četiri sela svinje zaražene afričkom kugom, još 15 sela ugroženo
Sledeći tekstProgram zaštite i prihrane breskve i nektarine tokom intenzivnog porasta plodova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime