Opšta tehnička pravila rezidbe vinove loze

0
602
vinograd odrovacki1
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Opšta tehnička pravila rezidbe ili način odsecanja vinove loze na čokotu uzimaju u obzir biološke, fiziološke i nasledne osobine jedne sorte vinove loze i svrha im je da usklade i obezbede tekuće i dugoročne ciljeve vezane za čokot i proizvodnju grožđa. Šta podrazumevaju opšte preporuke saznaćete u narednim redovima.

Spyrale Adama 1120x1080

Neka opšta pravila i preporuke u tom smislu su sledeća:

  1. Rodni lastari, koji se pri rezidbi ostavljaju za kondire i lukove, orezuju se tako što se rez napravi na 1,5-2 cm iznad gornjeg okca koje želimo da ostavimo. Rez, po pravilu, treba da je gladak i kos, i to sa suprotne strane od najvišeg okca.
  2. Lastare jalovaka, ili, pak rodne, ali suvišne lastare sa stabla ili krakova koje zelimo da odstranimo, treba orezati što niže, do njihove osnove, ne praveći takozvane čepove na kojima pored slpih ostaju i crna okca koja će se za vreme vegetacije razvijati u nepotrebne jalovake.
  3. Pri rezidbi starijih i debljih delova loze na čokotu, bilo da se izvodimakazama ili testerom, rez se takođe pravi koso naniže i treba da bude gladak
  4. Prilikom rezidbe uopšte treba nastojati da se lozi nanese što je moguće manji broj rana i da one budu što manjeg prečnika, jer rane sa prečnikom većim od 1,5 cm teško zarastaju, ili uopšte ne zarastaju.
  5. Bolje je ako se pri rezidbi na krakovima glave čokota ili na rodnim čvorovima kordunica preseci prave uvek po mogućnosti samo sa jedne, i to unutrašnje, strane kraka ili rodnog čvora, a ne sa svih strana. Ovakav način rezidbe doprinosi boljem funkcionisanju uzlazno-silaznog sprovodnog sistema snopića koji obavljaju odgovarajuće funkcije u ishrani nadzemnih delova čokota vinove loze.
  6. Nije poželjno sa starijim delovima čokota preseke praviti na manjem rastojanju. Što su rane međusobno udaljenije, čokot se manje iscrpljuje.
  7. Rane na lozi zarastaju sporo i teško. Ispod preseka rane, sprovodna tkiva se zapušavaju smolastim materijama ćelijskog soka, i tako se iznad zatvorenog novoa stvara mrtvo tkivo.
PROČITAJTE I...  Dani polja vinove loze Syngenta

S obzirom na to da rane prečnika većeg od 1,5 cm sporo i teško zarastaju, one su često ulazna vrata za gljivice i bakterije koje izazivaju truljenje sprovodnih sudova, pa time skraćuju život čokota koji se često završava apopleksijom-padavicom. Zbog svega toga rez na svakom delu čokota mora da bude gladak, što manjeg prečnika i pravilno izveden u odnosu na izbor mesta.

LIBRETO 1120x180
Prethodni tekstPlućnjak – ekspert za pluća, ali i hrana
Sledeći tekstPripremanje junica i krava za mlečnu proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime