Suzbijanje lisne rđe, pepelnice i lisne pegavosti pšenice

0
669
Agrosaveti - Psenica zelena bolesti 01

Poslednjih godina, a posebno od 2014. god. kada je lisna rđa intenzitetom svoje pojave iznenadila mnoge paore, svedoci smo često i nepotrebne i neadekvatne primene fungicida u pšenici istovremeno sa herbicidima. Naime, o čemu se ovde radi?

Kalif-480-EC-1038x172

Pojava ove tri bolesti je i u prethodnim godinama bila zabeležena u manjem ili u većem obimu. Šta radi iskusan agronom? Mi koji smo imali privilegiju da svoje iskustvo gradimo u pređašnjim velikim poljoprivrednim sistemima, imali smo naviku da sagledamo pojavu i procenimo intenzitet pojave ovih bolesti. Na osnovu toga smo donosili odluku o tome da li je primena fungicida potrebna ili nije. Zatim smo čestim obilaskom parcela kontrolisali ove pojave. Ako je bilo potrebe, u skladu sa pojavom bolesti i intenzitetom njene pojave, donosili smo odluku o izboru i dozi fungicida koji će biti primenjen. To se ništa ne radi napamet! Nekada i jednostavni preparati, sa samo jednom aktivnom materijom, pružaju dovoljnu zaštitu. Cilj je bio ušteda resursa i svakako, očuvanje životne sredine.

BASF - Systiva-1068x172px

Danas je sve ovo puno lakše kada se uzmu u obzir preporuke koje daje i Prognozno-izveštajna služba Srbije, tako da nema potrebe srljati u povećanje troškova proizvodnje, ove malo profitabilne kulture.

Kalif-Mega-1038x172

Za više informacija kontaktirajte angažovanog stručnjaka iz oblasti fitomedicine, a to podrazumeva i Apotekara iz Apoteke, kome verujete!

BASF - Butisan-1068x172px

Dipl.ing. Čorogar Dejan,stručni savetnik u “Agro fito pharm “ d.o.o. Pančevo

BASF - Caramba-1068x172px

065/80-15-414

DK Banner 720x90
PROČITAJTE I...  Tretmani posle setve, pre nicanja useva i korova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime