Suzbijanje lisne rđe, pepelnice i lisne pegavosti pšenice

0
1781
Agrosaveti - Psenica zelena bolesti 01

Poslednjih godina, a posebno od 2014. god. kada je lisna rđa intenzitetom svoje pojave iznenadila mnoge paore, svedoci smo često i nepotrebne i neadekvatne primene fungicida u pšenici istovremeno sa herbicidima. Naime, o čemu se ovde radi?

Spyrale Adama 1120x1080

Pojava ove tri bolesti je i u prethodnim godinama bila zabeležena u manjem ili u većem obimu. Šta radi iskusan agronom? Mi koji smo imali privilegiju da svoje iskustvo gradimo u pređašnjim velikim poljoprivrednim sistemima, imali smo naviku da sagledamo pojavu i procenimo intenzitet pojave ovih bolesti. Na osnovu toga smo donosili odluku o tome da li je primena fungicida potrebna ili nije. Zatim smo čestim obilaskom parcela kontrolisali ove pojave. Ako je bilo potrebe, u skladu sa pojavom bolesti i intenzitetom njene pojave, donosili smo odluku o izboru i dozi fungicida koji će biti primenjen. To se ništa ne radi napamet! Nekada i jednostavni preparati, sa samo jednom aktivnom materijom, pružaju dovoljnu zaštitu. Cilj je bio ušteda resursa i svakako, očuvanje životne sredine.

Danas je sve ovo puno lakše kada se uzmu u obzir preporuke koje daje i Prognozno-izveštajna služba Srbije, tako da nema potrebe srljati u povećanje troškova proizvodnje, ove malo profitabilne kulture.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Za više informacija kontaktirajte angažovanog stručnjaka iz oblasti fitomedicine, a to podrazumeva i Apotekara iz Apoteke, kome verujete!

PROČITAJTE I...  Zaštita pšenice od biljnih bolesti

Dipl.ing. Čorogar Dejan,stručni savetnik u “Agro fito pharm “ d.o.o. Pančevo

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

065/80-15-414

Prethodni tekstApel da se ne ugrožavaju pčele tokom prskanja
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u Gradini kod Sombora

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime