Dunja: Dragocena voćka laka za uzgoj, a blagotvorna za zdravlje

0
1199
Agrosaveti - Proizvodnja i izvoz dunja 01

Dunja je voćka koja odlično uspeva na našim prostorima. Reč je o veoma zdravom jesenjem voću, čiji se i listovi koriste kao lek, a jedan od najpoznatijih proizvoda je rakija od dunje – dunjevača.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Dunja je jedna od voćnih vrsta koja medju poslednjima stupa na berbu. Kod nas se mahom koristi za proizvodnju rakije, a ređe za konzum. I dok se prvi mraz polako spušta na voćnjake, Jovica Ilić iz Leskovca sa svojom porodicom bere dunju od koje već decenijama proizvodi rakiju vrhunskog kvaliteta.

Porodica Ilić, Dragana, Jovica i njihova deca sve rade sami, od berbe, do pakovanja. Nas sagovornik kaže da je tajna dobre rakije i uopšte bilo kog posla ljubav, doslednost i posvećenost.

Magnetic 1120x185px

Ova godina je bila dobra za dunju, pa je tako dunja jedna od retkih voćki koja će ove godine profitirati od suše i doneti rod od 20-25 tona po jednom hektaru.

Od sorti preovladava „Trijumf“, dok se autohtona leskovačka sorta koristi kao oprašivač. Jovica je vremenom došao do selekcije vrhunskog sadnog materjala.

ExelGrow Adama 1120x180

Ervinija je jedna od najčešćih bolesti koje napadaju dunju i zbog čega mnogi od nje odustaju. Međutim, uzgoj dunje i borba protiv ervinije mogu biti uspešni.

PROČITAJTE I...  Kuća BLATARA stara preko 300 godina i uzgoj BOROVNICE u Braničevu

Prihrana dunje

Posle sadnje i u drugoj godini, u proleće u brazde se sa svake strane dodaje 20 – 30 t/ha stajskog đubriva. Oko svake sadnice u krugu prečnika 30- 40 cm dodaje se 150 g mineralnog đubriva KAN 27 %. Drugo prihranjivanje azotom obavlja se krajem maja na isti način i istom količinom, KAN 27 %.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Dunja i zdravlje

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Takođe ova lekovita voćka, sadrži proteine, dijetalna vlakna, ugljene hidrate (15, 3 g).

Dunja je nepravedno zapostavljena. U našim uslovima, ova voćka daje fantastične rezultate. Zato bi svako dvorište trebalo da ima dunju, a njen uzgoj može biti perspektivno ulaganje, jer postoje mogućnosti za izvoz na evropsko i svetsko tržište.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Listovi dunje kao lek

Naš sagovornik, Jovica Ilić, je sa nama podelio jedan lekoviti recept od listova dunje, i on glasi ovako:

Čaj od listova dunje je odličan prirodan lek za zaustavljanje dijareje. Pripremite čaj tako što ćete jednu kašiku osušenih listova dunje preliti sa pola litara ključale vode. Ostavite da odstoji 30 minuta, pa procedite. Konzumirajte topao čaj. Dunju je dobro jesti na prazan stomak.

Spyrale Adama 1120x1080

Dunja je sezonsko voće dostupno od rane jeseni, pa sve do januara i nije mnogo zahtevno u pogledu mogućih izazova u proizvodnji.

PROČITAJTE I...  Nedovoljno voća i povrća za ishranu cele planete

Dozvoljeno je preuzimanje teksta samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstOvčari ne odustaju od svoje klanice: Prikupljaju donacije za njen završetak
Sledeći tekstLemeški kulen iz sela Svetozar Miletić: Pravi se po receptu starom dva veka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime