Uzgoj dunja i borba protiv ervinije

0
5743
Agrosaveti---dunja---ervinija---05

Uzgoj dunja i borba protiv ervinije mogu biti uspešni, a to nam je pokazao Adam Radosavljević iz Valjeva, fotograf po profesiji, koji je pre 6 godina rešio da uozbilji voćarsku tradiciju koja postoji u njegovoj porodici, tačnije u čitavom ovom kraju. Šljiva je naravno voćna vrsta koja tradicionalno dominira u valjevskom okrugu. Međutim naš domaćin je rešio da se okrene kruškama, kajsijama i naravno uzgoj dunja.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Prva voćka koju sam posadio bila je šljiva, naravno. A prva voćka koju sam sebi kalemio bila je kruška, a potom sam posadio ovaj voćnjak dunje.” – priča nam o svojim počecima Adam Radosavljević iz sela Mrčić kod Valjeva.

USPEŠNA BORBA PROTIV ERVINIJE

Sa našim domaćinom obišli smo njegov zasad dunja. Na 70 ari ovde je posađeno oko 450 sadnica, leskovačke i vranjske, na 4×3 metra. Dunje su u petoj godini, a kako nam je Adam rekao, on na voćarstvo gleda kao na izazov, posebno kada se radi o dunjama. Nekako kada se kaže dunja, odmah se pomisli na erviniju, zbog koje mnogi odustaju od ove voćne vrste, priča nam naš domaćin. I on je imao problem, kao i većina proizvođača dunja u Srbiji.

2022 Custodia 1120x1080

“Postoje mehanički načini borbe protiv ervinije. To sam i ja radio, ali se bolest stalno vraćala. Bolesne grane se uklanjaju, iznose iz voćnjaka, alat se obavezno dezinfikuje. Sve sam to radio, ali nisam došao do trajnog rešenja.” – kaže nam Adam.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina i rakije u Braničevu

Agrosaveti---dunja---ervinija---04

Zaraze je u jednom trenutku bilo na gotovo svakoj drugoj voćki, što je zaista bilo zabrinjavajuće. Pa ipak, nakon tretiranja sa jednom aktivnom materijom, naš domaćin se, za sada, sa ervinijom uspešno izborio. Većina preparata protiv ervinije su fungicidi, a ervinija je bakterija, pa Adam smatra da su oni nemoćni protiv nje.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Pre samo godinu dana bilo je puno povijenih grana, bili su suvi, izgledali su kao spaljeni. Danas ništa od toga nije prisutno. Koristio sam preparate na bazi fosetil aluminijuma. On osim što je fungicid on je i baktericid. Sada smo baš u kišnom periodu. Obično se kaže kada dunje cvetaju, kiše padaju, a to su idealni uslovi za širenje bolesti. Ali, moje dunje danas sve izgledaju zdravo, ervinije nema.” – zadovoljno priča Adam.

Adam je dunje tretirao dva puta, a poslednje prskanje je bilo pre mesec dana. Za sada novih znakova bolesti nema, a da li se zaista izborio sa ervinijom znaće tek krajem sezone. Za sada stabla, uspešno odolevaju.

MPS2022 GBaneri

CILJ SVAKOG POLJOPRIVREDNIKA JE GOTOV PROIZVOD

A rakija od dunje je poslednjih godina veoma popularna u svim ugostiteljskim objektima, te ni plasman nije problem. Činjenica je, međutim, da Srbija uvozi velike količine ekstrata dunje, te je važno znati od koga se i šta kupuje, smatra Adam. On pravi rakiju od dunje, kajsije i šljive, naravno.

PROČITAJTE I...  Iz kazana u Svrljigu uskoro organska šljivovica

Agrosaveti---dunja---ervinija---07

“Prvu rakiju koju sam ispekao bila je od dunje. Sa dva stabla koja imamo već godinama na okućnici, i koja pojedinačno daju oko 800 kilograma. Pokazalo se da je moj proizvod interesantan, te mi je to bio motiv da podignem voćnjak sa dunjama. I u trećoj godini sam imao tonu dunja, pa sam od toga ispekao dobru rakiju koja se sviđa potrošačima.” – kaže naš domaćin.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Kvalitet nekako uvek ima prođu, te će naš sagovornik i ubuduće nastaviti baš putem prerade, odnosno cilj mu je gotov krajnji proizvod. Istražuje tržište, svemu pristupa ozbiljno, a želja mu je da od svog voća pravi džemove i marmelade.

Prethodni tekstProizvodnja meda u Mačvi
Sledeći tekstTitan Machinery – Titan u svetu poljoprivredne mehanizacije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime