Srpski mladi inovatori osmislili ekološku antivaroznu košnicu

0
702
Agrosaveti---pcelarstvo-porodice-Petrovic---04
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Ekološku antivaroznu košnicu osmislili su i napravili srednjoškolci iz Elektrotehničke škole Nikola Tesla u Beogradu i odneli prvo mesto na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju.

Adama Maganic 1120x180

Varoa predstavlja veliku opasnost za pčele, a da se za izlečenje uglavnom koriste neekološki „lekovi“. Mladi inovatori su usavršili upotrebu mravlje kiseline kako bi pomogli pčelama, ali i pčelarima da reše problem samo u jednoj poseti pčelinjaku.

Bolesti pčela su stalna pretnja društvima, a varoa je bolest koja je svima dobro poznata. Ekološku antivaroznu košnicu osmislili su Nikola Teomirović, Ivan Nikolić i Miodrag Milanović, okupljeni u timu EcoHive, pod mentorstvom profesora Milana Stanojčića.

MPS baneri II

U razgovoru za Novosti, vođa tima Nikola Teomirović kaže da varoa predstavlja veliku opasnost za pčele i da su se do sada koristili samo neekološki „lekovi“, o čemu dosta zna, jer je i sam pčelar.

Mravlja kiselina je već poznata kao ekološko sredstvo koje se koristi u borbi protiv varoe, ali je do sada bila teška za doziranje. Naime, potrebno je da temperatura bude niža od 24 stepena, a tretman u pčelinjaku mora da se sprovodi na svakih 2 dana.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako Nikola navodi, oni su usavršili ovaj tretman i omogućili da se problem reši samo jednom posetom pčelinjaku i postavljanjem njihove košnice. Uređaj unutar nje sve sam obavlja, a tretman traje 21 dan. Kako se varoa obično zadržava 14 dana u pčelinjem leglu, a pčele izlaze na svakih 21 dan, pokriven je ceo period, objašnjava Nikola.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u selu Kamendol

Efikasnost njihove antivarozne košnice je 95%.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

U planu im je da svoj izum usavrše u narednom periodu, jer trenutno uređaj mora da se postavlja na svaku košnicu, što je nepraktično za velike odgajivače. Zato će raditi na izradi centrale koja će moći da pokriva pet ili više košnica. Već su razgovarali sa Pčelarskim savezom Srbije koji je zaintersovan za saradnju.

Profesor Stanojčić, mentor tima, ističe da je kod inovacija najbitnija stvar da postoji problem. Tako su i đaci došli kod njega sa idejom za proizvod koji ne postoji na tržištu, a rešiće veliki problem sa kojim se susreću pčelari.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Mladi inovatori navode da je njihov proizvod jedinstven. U Hrvatskoj postoji sličan koji zagreva košnicu na 45 stepeni, tako da pčela preživi, a varou ubije. Međutim, to ometa život u košnici. Uređaj koji se koristi u Americi radi po principu da se svaki ram izvadi iz košnice, stavi u stabilizator i vrati natrag, što je komplikovano. Naši đaci su hteli da naprave jedan uređaj koji će raditi sve. I u tome su uspeli. Sledeći korak je regionalno takmičenje u Sloveniji.

PROČITAJTE I...  Zimsko suzbijanje varoe u pčelinjim zajednicama oksalnom kiselinom

Izvor: Ekapija / Novosti

BTZ 1120x180px
Prethodni tekstMalina gajena u plasteniku ima bolju perspektivu
Sledeći tekstĐubrenje povrtarskih kultura na otvorenom i u plastenicima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime