Malina: Voćka koja privlači najviše pažnje

0
90
Agrosaveti - Proizvodnja malina Kalinovac 01

Priča o domaćoj malini i malinarima od uvek je privlačila veliku pažnju. Bilo da se radi o prodaji, ceni, blokadi puteva ili ratu sa hladnjačarima.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kada su videli da se uzgajanje maline isplati, zasadi maline počeli su rapidno da se šire, i to na uštrb prinosa. Ljudi su želeli da zarade novac „preko noći“, pa nisu mnogo marili za to kako izgleda njihov zasad, da li ima sistem kap po kap, protivgradnu mrežu, kakav je kvalitet zemljišta, koliko i kako se đubri.

Sorte Miker i Vilamet najzastupljenije

U Ariljskom kraju najviše su zastupljene sorte „Miker“ i „Vilamet“ i one se zamrzavaju, a u zavisnosti od kvaliteta malina se zamrzava kao:
1. Rolend tj. svaki plod se zamrzava komadno i to pripada prvoj klasi maline, zatim,
2. Blok,
3. Griz, koji se koristi za pravljenje sokova.
Najveći deo maline iz Srbije završi u zemljama zapadne Evrope. U poslednje vreme počeli su da se podižu zasadi stonih sorti koje će moći da se izvoze u svežem stanju i samim tim postignu i bolju cenu.

ExelGrow Adama 1120x180

Malina mnogo obećavala, očekivanja izneverena

Ove godine, po početku berbe, malina je mnogo obećavala. Otkupna cena kretala se od 550-700 dinara, sa čime su proizvođači bili zadovoljni. Ipak, sredinom juna oglasili se malinari sa sumnjom da je u toku kampanja obaranja cena maline i kupine. Zatim je velika razlika u otkupnoj ceni domaće maline podelila malinare. Razgovarali smo sa nekoliko hladnjača i doznali da je zastoj kada je reč o otkupu. Tražnja za malinom pada, hladnjače su pune, a nevolja je što pristiže i drugo voće poput kupine, koja treba da se skladišti u hladne komore.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita MALINE od eriofodne grinje lista maline

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i poskupljenju na svim nivoima, ove godine je izdvojeno 20 odsto više sredstava u budžetu za agra, u odnosu na prošlu godinu, a deo tih sredstava je kroz subvencije usmeren i prema malinarima.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Da li će malinari ovime biti zadovoljni ili će i dalje tražiti pravdu? Da li će malina biti crveno zlato ili pozlata ove godine i kakav će profit malinari na kraju ostvariti ostaje da se vidi.

Prethodni tekstRezultati razgovora poljoprivrednika i Nedimovića o izvozu pšenice, subvencijama
Sledeći tekstPakovanje stajnjaka: Važna mera za zaštitu od zaraznih bolesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime