Rezultati razgovora poljoprivrednika i Nedimovića o izvozu pšenice, subvencijama

0
393
traktor
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrede razgovarali su juče sa ministrom Nedimovićem o ispunjenju svojih zahteva. Evo i kada će biti ukinuta zabrana izvoza ratarskih kultura, kao i kakve su odgovore dobili na ostale zahteve.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije pre desetak dana je predala spisak zahteva Ministarstvu poljoprivrede, o čemu smo pisali u članku: Poljoprivrednici predali zahtev Ministarstvu: Ili slobodan izvoz pšenice ili otkup po ovoj ceni. Juče su razgovarali sa ministrom Nedimovićem i kako kaže potpredsednik Inicijative Radoslav Adamović, nisu zadovoljni ishodom.

Ishod razgovora

Kako Adamović navodi za Betu, Nedimović je rekao da će zabrana izvoza pšenice, kukuruza, sunockreta i ulja biti ukinuta do septembra, a posle će se pratiti situacija na tržištu.

ExelGrow Adama 1120x180

Rešavanje zahteva da se ukine akciza za gorivo za 100 litra dizela po hektaru, kao i da se subvencioniše đubrivo sa 50 odsto od cene, kako im je rečeno, mora biti odloženo do formiranje nove Vlade.

Što se tiče zahteva da se poveća subvencija po hektaru na 300 EUR, to neće biti ispunjeno u ovoj godini, jer država nema para, ali će se uzeti u razmatranje kada bude projektovanje republičkog budžeta za 2023. godinu.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Poljoprivrednici su još tražili i povećanje podsticaja za stočare, te zaštitu povrtara i voćara od prekomernog uvoza, kada na tržište dolazi naše voće i povrće. Kako navode, država mora da donese odluku kada može, a kada ne može da se uvozi.

PROČITAJTE I...  Dobra vest za povrtare sa juga: Država će izgraditi hladnjaču u Leskovcu

Kako kaže predsednik Inicijative Vukašin Baćina, svesni su da ne mogu odjednom da se ispune svi zahtevi, ali može deo, a deo da krene u proceduru. Oni žele probleme u poljoprivredi da reše tamo gde i treba – u institucijama. Međutim, nisu zadovoljni razgovorom, a Baćina kaže za Biznis.rs da mogućnost izlaska na ulice nije isključena, što direktno zavisi od toga da li će obećanja ministra biti ispunjena ili ne.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Ekapija / Biznis.rs

Prethodni tekstSPAS: Panika je među proizvođačima tovljenika
Sledeći tekstMalina: Voćka koja privlači najviše pažnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime