Novine u voćarstvu: Šta je to Bibaum uzgojni oblik i koje su prednosti?

0
272
voce jabuka
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Interesovanje za podizanje savremenih zasada u Srbiji  raste iz godine u godinu.  Proizvođači danas znaju da samo uz primenu novih tehnologija mogu da očekuju rod, ali i zaradu, kao u razvijenim agrarnim zemljama EU. Kod nas je “Bibaum” tehnologija u voćarstvu počela da se širi pre svega par godina. U novom načinu gajenja mogu da se zasnivaju zasadi jabuke, trešnje, kruške, kajsije, šljive…

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Glavne prednosti ovakve proizvodnje podrazumevaju, više plodova prve klase, bolju obojenost svakog ploda, smanjena upotreba radne snage, efikasniju berbu, manju upotrebu hemije, čime je moguće, na duži rok, smanjiti troškove proizvodnje, a istovremeno obezbediti stabilan i visok prinos praćen vrhunskim kvalitetom. U osnovi „bibaum“ podrazumeva da iz jednog kalema idu dve grane.

Bibaum VS Spindel sistem

Svi oni koji su uvideli prednosti „bibauma“, ne nameravaju da se vrate na stari-spindel sistem gajenja biljaka.

Adama Sultan 1120x180

Poljoprivredna stručna služba u Vrbasu, napravila je pionirske korake u ovoj oblasti i ogledno je na jednom hektaru podigla zasada jabuka sa 1.280 stabala u „Bibaum“ sistemu. Od pre par godina svi voćari iz ovog kraja mogu na praktičnom primeru da se uvere u prednosti novih tehnologija.

PROČITAJTE I...  REZIDBA ŠLJIVE

Jedan radnik u Italiji u “Bibaum”-u za jedan sat ubere 220-230 kg jabuka za sat vremena, dok je kod nas ta norma duplo manja, u spindel sisitemu, i kreće se oko 120 kg na sat. Efikasnija berba je samo jedna od prednosti ovog uzgojnog oblika.

Aneri Galenika 1120x185px

Voćnjak u Vrbasu je pre izvesnog vremena posetio jedan od istaknutih italijanskih stručnjaka za voćarstvo, Karlo Mazzola, i izneo svoju ocenu zasada jabuka:

„Ovaj voćnjak izgleda veoma dobro, lišće ima lepu boju. U Srbiji imate jako dobar sastav i kavalitet zemljiša i ja smatram da će Bibaum dati sjajne rezultate kod vas. Razlika je u tome što je zemlja u Srbiji mnogo bogatije, a samim tim biljke su mnogo bujnije, i ovoj vrsti drveća sastav zemljišta pruža bolju vegetaciju. Na primer, u Italiji ovakav jedan voćnjak izgleda dosta lošije, od ovog ovde. Razlog tome je sastav zemljišta“.

Danas u Srbiji ima preko 50 hektara podignutih u „Bibaum“ sistemu, i svake godine broj hektara se poverćava. Voćari koji su se uverili u sve prednosti ovakvog načina gajenja, uvideli su da je “bibaum” budućnost modernog voćarstva.

Prethodni tekstRast cene dizela dodatni udar na poljoprivrednike
Sledeći tekstTov junadi priznatog NAJMLAĐEG uspešnog poljoprivrednika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime