Plasman poljoprivrednih proizvoda – naveći izazov

0
831
Agrosaveti - Plasman poljoprivrednih proizvoda 01

Članovi Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) okupili su se 14. decembra u Topoli gde su govorili o jednom od najvažnijih izazova koji muči srpsku poljoprivredu – plasmanu poljoprivrednih proizvoda.

Adama Maganic 1120x180

Pored teškoća u poljoprivrednoj proizvodnji i problema u ostvarivanju subvencija, predsednik Upravnog odbora SPAS-a Zoran Milićević istakao je i uvozničko-izvoznički lobi kao uzrok niskih cena i slabe prodaje.

„Upravo država treba da nam pomogne u tome. Dajte da rešimo taj problem nakupaca, jer određeni broj pojedinaca, uvoze mleko i mlečne proizvode i meso i mesne prerađevine, a izvozi onaj ko ima pare da otkupi, pa ucenjuje manje, a i veće proizvođače. Okosnica svih dešavanja, od poljoprivrednih do kulturnih, je zadruga. Oni koji nisu članovi nijednog udruženja ili zadruge, teško će sami uspeti, pa tako rešenje za plasman vidim u udruživanju“, predlaže Milićević.

Paradajz 1120x180

Ovaj Sabor, koji je osnovan 2012. godine, okuplja poljoprivredne proizvođače iz cele Srbije i iz svih poljoprivrednih delatnosti kako bi zajedno ostvarili niz pogodnosti i opstali na tržištu.

Udruživanje u svinjarstvu nije dalo željene rezultate

Međutim, predsednik Odbora za svinjarstvo SPAS-a Ferenc Major iz Bačke Topole zapaža da udruživanje nije donelo željene rezultate kad je u pitanju plasman svinjskog mesa na tržište. „Mislili smo da ćemo udruživanjem nešto više postići, međutim trgovci ubiraju značajan deo zarade, pa kad je reč o prometu stoke i plasmanu tovljenika, udruženja ne mogu doći do izražaja jer su tu velike klanice koje posluju sa trgovcima i preprodavcima“, objasnio je Major.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Sa sličnim problemima bore se i poljoprivrednici u okruženju. Dok poljoprivrednike u Crnoj Gori muči nekonkurentnost zbog nedovoljnih količina, udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH, uprkos atraktivim proizvodima, bore se sa prodajom i daljim plasmanom robe.

PROČITAJTE I...  Organsko povrtarstvo

Milićević naglašava da je prvi korak u rešenju plasmana i svojevrstan „spas“ obustava izvoza čiste sirovine i u povećanju stočnog fonda. „Imamo mnogo toga da rešavamo, pa i po pitanju plasmana za sledeću godinu. Nama je cilj da se sirovina ne izvozi. Mi moramo time da hranimo stoku i povećavamo stočni fond, jer kako ćete, na primer, zasnovati organsku proizvodnju, ako nemate čime da zađubrite“.

Krompir 1120x180

Ključne reči osmog Sabora proizvođača agroprivrede Srbije u Topoli bile su da jedino jaka udruženja i ujedinjena u odluci i predlozima mogu izvršiti pritisak na nadležne vlasti i zaista i opstati na tržištu.

Izvor: Agronews, Agroklub

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstNajlepša je moja njiva – voćnjak u Maradiku
Sledeći tekstOrganska proizvodnja u Hrvatskoj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime