Udruženja u organskoj poljoprivredi

0
292
Agrosaveti - Organska proizvodnja u Hrvatskoj 01

Novosadsko Udruženje „Luka znanja“ se bavi organskom poljoprivredom i ruralnim razvojem. Okuplja mlade ljude i entuzijaste, ali i stručnjake poput profesorice Branke Lazić koja je i ucrtala put organske poljoprivrede kod nas.

Merpan-80-WDG-1038x172

„Kroz te dve teme, mi proširujemo na jedan vrlo širok dijapazon aktivnosti tema kao što su multifunkcionalna organska poljoprivreda, bio baštovanstvo po principu organske poljoprivrede, zelena ekonomija, agro novinarstvo. U poslednje vreme često razmišljamo i o delatnostima poput izdavaštva. Imamo knjige profesorice Branke Lazić. Neka osnovna ideja i delatnost jeste edukacija kroz naše radionice, kurseve, škole. Sve je to neformalno obrazovanje, vaninstitucijalno.„ – rekla je Andrea Vučinić, Luka znanja.

Radionice iz organske poljoprivrede i bio baštovanstva ovo udruženje organizuje unazad nekoliko godina. I to dva puta godišnje, pred sezonu i posle sezone, odnosno na proleće i u jesen.

Delan Pro 1068x177px

„Ti kursevi su osmišljeni tako da osobe koje nikada nisu imale dodir sa poljoprivredom ili sa organskom poljoprivredom dobiju ona osnovna znanja i informacije kako da započnu svoju proizvodnju. Najviše se taj kurs zasniva na bio baštovanstvu, zato što smo usmereni ka malim posedima.“ – kaže Andrea Vučinić.

PROČITAJTE I...  Zatvaranje kruga u agrobiznisu

Agrosaveti - Organska proizvodnja u Pivnicama 02

Kako će izgledati ova škola organske poljoprivrede zavisi od toga kakvo je predznanje polaznika.

Nimrod-1038x172

„Kurs može da se sastoji od 7 do 10 časova u učionici gde se uči, i dva izlaska na teren gde se vidi praktično ono što su naučili. Na terenu posmatramo proizvodnju rasada, jer je to za ovaj vid proizvodnje najbitnije, najisplativije i najzanimljivije. Onda gledamo proizvodnju komposta, plastenjaka. U ovakvim principa proizvodnje jako je važno da se vodi računa o kvalitetu zemljišta i održavanju kvaliteta zemljišta. Spram profila polaznika odaberemo organskog proizvođača koji će da nas primi na svom posedu i da prikaže svoju sopstvenu organsku proizvodnju.“ – kaže Andrea Vučinić.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime