Udruženja u organskoj poljoprivredi

0
947
Agrosaveti - Organska proizvodnja u Hrvatskoj 01

Novosadsko Udruženje „Luka znanja“ se bavi organskom poljoprivredom i ruralnim razvojem. Okuplja mlade ljude i entuzijaste, ali i stručnjake poput profesorice Branke Lazić koja je i ucrtala put organske poljoprivrede kod nas.

Agil 1120x180

„Kroz te dve teme, mi proširujemo na jedan vrlo širok dijapazon aktivnosti tema kao što su multifunkcionalna organska poljoprivreda, bio baštovanstvo po principu organske poljoprivrede, zelena ekonomija, agro novinarstvo. U poslednje vreme često razmišljamo i o delatnostima poput izdavaštva. Imamo knjige profesorice Branke Lazić. Neka osnovna ideja i delatnost jeste edukacija kroz naše radionice, kurseve, škole. Sve je to neformalno obrazovanje, vaninstitucijalno.„ – rekla je Andrea Vučinić, Luka znanja.

Radionice iz organske poljoprivrede i bio baštovanstva ovo udruženje organizuje unazad nekoliko godina. I to dva puta godišnje, pred sezonu i posle sezone, odnosno na proleće i u jesen.

BioPlug 728x90px

„Ti kursevi su osmišljeni tako da osobe koje nikada nisu imale dodir sa poljoprivredom ili sa organskom poljoprivredom dobiju ona osnovna znanja i informacije kako da započnu svoju proizvodnju. Najviše se taj kurs zasniva na bio baštovanstvu, zato što smo usmereni ka malim posedima.“ – kaže Andrea Vučinić.

PROČITAJTE I...  Udruženje pčelara Mostonga iz Bača

Agrosaveti - Organska proizvodnja u Pivnicama 02

Kako će izgledati ova škola organske poljoprivrede zavisi od toga kakvo je predznanje polaznika.

Orius 1120x1080

„Kurs može da se sastoji od 7 do 10 časova u učionici gde se uči, i dva izlaska na teren gde se vidi praktično ono što su naučili. Na terenu posmatramo proizvodnju rasada, jer je to za ovaj vid proizvodnje najbitnije, najisplativije i najzanimljivije. Onda gledamo proizvodnju komposta, plastenjaka. U ovakvim principa proizvodnje jako je važno da se vodi računa o kvalitetu zemljišta i održavanju kvaliteta zemljišta. Spram profila polaznika odaberemo organskog proizvođača koji će da nas primi na svom posedu i da prikaže svoju sopstvenu organsku proizvodnju.“ – kaže Andrea Vučinić.

Prethodni tekstProizvodnja kivija u Mačvanskoj Mitrovici
Sledeći tekstZaštita suncokreta od korova pre nicanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime