Proizvodnja trešanja u Srbiji je u ekspanziji i tek dolazi vreme širenja novih zasada. To potvrđuje dobar rod ovog voća u takozvanoj „Srpskoj Kaliforniji“ ali i u nekim novim zasadima.
Promenljiva klima i gotovo nepredvidive vremenske prilike poslednjih godina, ne sprečavaju proizvođače da se sve više odlučuju na zasade trešanja i to svuda po Srbiji.
Sezona njenog veličanstva trešnje jeste gotova, ali mi smo nove voćnjake u pripremi obišli u takozvanoj „Srpskoj Kaliforniji“ ili prepoznatljivom voćarskom kraju Grocke.
Unapređenja i promene tehnologije proizvodnje
Prema poslednjem popisu iz 2012. godine, opština Grocka se vodi kao najveća po proizvodnji koštičavog voća u Srbiji, među kojima je voćnjaka pod trešnjom sve više. U jednom takvom godina je ovoga puta bila dobra i bez grada. Proizvođači su to iskoristili i da unaprede i promene neke tehnologije proizvodnje.
Kada govorimo o unapređenjima i promenama tehnologije proizvodnje misli se pre svega na orijentaciju na niže zasade. Napušta se stara tehnologija gde su zasadi zasnovani na stablima visokim po 5 i više metara. Nove tehnologije podrazumevaju niska stabla kod kojih 60 odsto plodova može da se ubere sa zemlje.
Imajući na umu da čak 60 odsto ukupnih troškova proizvodnje trešanja otpada na troškove branja, visina zasada ima presudnu ulogu u rentabilnosti same proizvodnje, saznajemo od dipl. inž. Dejana Marinkovića iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe iz Padinske Skele.
Izvozni potencijal
Rekordna godina kada je izvoz ovog voća u pitanju, za Srbiju je bila 2004. sa izvezenih oko 40 hiljada tona. Ove godine ta brojka je između 18 i 20 hiljada tona trešnje.
Kako sam dipl. inž. Dejan Marinković kaže, Srbja je sa svojom trenutnom godišnjom proizvodnjom trešanja u rangu sa jednom Bugarskom i Albanijom. To je daleko od na primer Grčke ili Rumunije koje godišnje proizvedu preko 30 hiljada tona, tako da potencijal za razvoj postoji.
Po mišljenju prof. dr Zorana Keserovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Srbija ima mogućnost da proizvede oko 60 hiljada tona trešanja godišnje i plasman celokupne proizvodnje bio bi osiguran. Ukoliko bi se osvojilo i tržište EU tada bi se proizvodnja mogla proširiti i do 100 hiljada tona godišnje. Na primer, samo Italija godišnje proizvede preko 110 hiljada tona, a Turska koja je lider u proizvodnji, godišnje proizvede 350 hiljada tona.
Budućnost, cene i planovi
Prošle godine za vrhunske trešnje je plaćano 2,1 evro po kilogramu, dok se ovogodišnja cena kretala oko 1,6 do 1,7 evra.
Trešnjarstvo u Srbiji, smatraju stručnjaci, ulazi u ekspanziju i procene su da tek dolazi vreme širenja novih zasada koji će doneti zaradu voćarima. Na tom putu, odabir dobre lokacije za ove voćnjake, podloge i načina i proizvodnje i zaštite, ključne su stavke na koje svaki proizvođač mora obratiti pažnju.
Opširnije pogledati u prilogu.