Proizvodnja trešanja u Srbiji

0
1975
Agrosaveti - Proizvodnja trešanja u Srbiji 09

Proizvodnja trešanja u Srbiji je u ekspanziji i tek dolazi vreme širenja novih zasada. To potvrđuje dobar rod ovog voća u takozvanoj „Srpskoj Kaliforniji“ ali i u nekim novim zasadima.

Agil 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja trešanja u Srbiji 08

Promenljiva klima i gotovo nepredvidive vremenske prilike poslednjih godina, ne sprečavaju proizvođače da se sve više odlučuju na zasade trešanja i to svuda po Srbiji.

Agrosaveti - Proizvodnja trešanja u Srbiji 07

Sezona njenog veličanstva trešnje jeste gotova, ali mi smo nove voćnjake u pripremi obišli u takozvanoj „Srpskoj Kaliforniji“ ili prepoznatljivom voćarskom kraju Grocke.

BioPlug 728x90px

Unapređenja i promene tehnologije proizvodnje

Prema poslednjem popisu iz 2012. godine, opština Grocka se vodi kao najveća po proizvodnji koštičavog voća u Srbiji, među kojima je voćnjaka pod trešnjom sve više. U jednom takvom godina je ovoga puta bila dobra i bez grada. Proizvođači su to iskoristili i da unaprede i promene neke tehnologije proizvodnje.

Kada govorimo o unapređenjima i promenama tehnologije proizvodnje misli se pre svega na orijentaciju na niže zasade. Napušta se stara tehnologija gde su zasadi zasnovani na stablima visokim po 5 i više metara. Nove tehnologije podrazumevaju niska stabla kod kojih 60 odsto plodova može da se ubere sa zemlje.

Orius 1120x1080

Agrosaveti - Proizvodnja trešanja u Srbiji 02

Imajući na umu da čak 60 odsto ukupnih troškova proizvodnje trešanja otpada na troškove branja, visina zasada ima presudnu ulogu u rentabilnosti same proizvodnje, saznajemo od dipl. inž. Dejana Marinkovića iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe iz Padinske Skele.

PROČITAJTE I...  Malinari zakazali protest za 14. decembar

Izvozni potencijal

Rekordna godina kada je izvoz ovog voća u pitanju, za Srbiju je bila 2004. sa izvezenih oko 40 hiljada tona. Ove godine ta brojka je između 18 i 20 hiljada tona trešnje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja trešanja u Srbiji 05

Kako sam dipl. inž. Dejan Marinković kaže, Srbja je sa svojom trenutnom godišnjom proizvodnjom trešanja u rangu sa jednom Bugarskom i Albanijom. To je daleko od na primer Grčke ili Rumunije koje godišnje proizvedu preko 30 hiljada tona, tako da potencijal za razvoj postoji.

Agrosaveti - Proizvodnja trešanja u Srbiji 06

Po mišljenju prof. dr Zorana Keserovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Srbija ima mogućnost da proizvede oko 60 hiljada tona trešanja godišnje i plasman celokupne proizvodnje bio bi osiguran. Ukoliko bi se osvojilo i tržište EU tada bi se proizvodnja mogla proširiti i do 100 hiljada tona godišnje. Na primer, samo Italija godišnje proizvede preko 110 hiljada tona, a Turska koja je lider u proizvodnji, godišnje proizvede 350 hiljada tona.

Budućnost, cene i planovi

Prošle godine za vrhunske trešnje je plaćano 2,1 evro po kilogramu, dok se ovogodišnja cena kretala oko 1,6 do 1,7 evra.

PROČITAJTE I...  Cena višnje najniža u poslednjih 6 godina

Agrosaveti - Proizvodnja trešanja u Srbiji 04

Trešnjarstvo u Srbiji, smatraju stručnjaci, ulazi u ekspanziju i procene su da tek dolazi vreme širenja novih zasada koji će doneti zaradu voćarima. Na tom putu, odabir dobre lokacije za ove voćnjake, podloge i načina i proizvodnje i zaštite, ključne su stavke na koje svaki proizvođač mora obratiti pažnju.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstZbog svinja strah za životnu sredinu u Španiji
Sledeći tekstAzotara potrebna domaćoj poljoprivredi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime