Angus goveda prilika za srpsko stočarstvo?

0
2568
Agrosaveti - Aberdin angus 03

Aberdin angus je škotska rasa goveda koja je od 2014. godine sve više zastupljena i u Srbiji – trenutno je uzgaja pet farmi, sa preko 200 grla. Ova uglavnom crna, ređe crvena, bezrožna goveda odlikuju se visokim kvalitetom mesa, pa su biftek odresci angus goveda često na meniju visokokotiranih lanaca restorana kao delikates.

Adama Maganic 1120x180

Aberdin angus poseduje jak imuni sistem, odličnu muskulaturu, visokootporan je na bolesti, adaptabilan na učestale klimatske promene i lako podnosi temperature od -30°C do +40°C. Izuzetno je pogodan za brdsko planinske predele, koji obiluju pašnjacima, tako da, konkretno, Pešterska visoravan ima najbolje uslove za uzgoj ove rase i što se tiče klime i nadmorske visine i najviše zbog kvalitetnih pašnjaka, kojih na toj visoravni ima u izobilju“ – kaže za Agroklub diplomirani inženjer stočarstva Poljoprivredne stručne službe Novi Pazar Zumretu Trtovac.

Dobra materinska osnova za proizvodnju mesa

Ovo škotsko goveče odlikuje se vrlo malom mlečnošću – od 1.600 do 2.000 litara mleka proizvede u jednoj laktaciji i to koristi za ishranu teladi. Grlo je ranostasno u polnom smislu, a krava se lako teli, jer je mladučnce u proseku 35 kg težine, pa zbog toga angus služi kao „korisna rasna komponenta za stvaranje meleza-krava dvojne materinske osnove sa naglašenom mesnatošću za dojenje teladi po sistemu krava-tele“. Drugim rečima, ove krave služe kao dobra materinska osnova za proizvodnju mesa.

MPS baneri II

Agrosaveti - Aberdin angus 02

„Kvalitet mesa je odličan i ogleda se u boljoj mramorisanosti u odnosu na meso drugih rasa goveda. Mramorisanost je količina intramuskularne masti koja poboljšava celokupan ukus, daje mekoću i zadržava vlagu u mesu dok se kuva i peče (naročito pri visokim temperaturama). Kvalitet govedine se ocenjuje na osnovu količine mramorisanosti, a najviši stepen mramorisanja rezervisan je za najbolje primerke“ – ocenjuje stručnjak iz Novog Pazara.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava, svinja i ovaca u Čurugu

Zbog skupoće mesa škotsko goveče nije cenjeno na srpskom tržištu

Masa tela odraslih krava kreće se od 600 kg do 800 kg, a bikova u priplodnoj kondici­ji od 750 kg do 1.000 kg. Utovljeni bikovi mogu težiti više od 1.500 kg. Prosečan prirast je 1,5 – 1,7 kg dnevno. Grla aberdin angus rase imaju proporcionalno tanke kosti, što se odražava na povoljan odnos mesa i kostiju.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Randman klanja je 65%, a kod utovljenih bikova 75%, dok je, na primer, kod simentalca oko 60%. Međutim, bez obzira na kvalitet i veliki radman mesa, škotsko goveče nije cenjeno na srpskom tržištu.

„Naše tržište još uvek ne prepoznaje kvalitet ovog mesa. Inače, prodajna cena junadi je 30% veća od tržišne. U maloprodajnim objektima meso angusa je mnogo skuplje od ostalih vrsta mesa i smatram da je to razlog što ga u našim mesarama i marketima nema. Inače, aberdin angus meso je izuzetno cenjeno u restoranima specijalizovanim za pripremu jela od govedine, kao što su „steak house“ i „grill“ restorani.“

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Meso bogato omega-3 masnim kiselinama

„U poslednjih nekoliko godina, zbog benefita koje ova vrsta mesa ima na naš organizam, aberdin angus burger je preplavio lance brze hrane. Osim toga, ovo meso treba preporučiti i zato što se angus hrani svežom travom i njihovo meso je zdravije od većine drugih proizvoda životinjskog porekla na tržištu. Razlog tome je prisustvo omega-3 masnih kiselina u travi, dobrih za naš organizam, pa je masnoća kod angus goveda, koja su bila redovno na ispaši, bogatija ovim kiselinama“ – objašnjava Trtovac.

PROČITAJTE I...  Formira se Nacionalno udruženje odgajivača goveda

Agrosaveti - Aberdin angus 01

Ova rasa goveda najviše je zastupljena u Australiji, na Novom Zelandu, u zemljama Južne Amerike, a u SAD-u ima poseban značaj jer je angus učestvovao u stvaranju mnogih drugih tovnih rasa i oplemenjivanju postojećih, uključujući i simentalsku. Aberdin angus je idealna tovna rasa sa minimalno angažovane radne snage.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

„Proizvodnja mesa zasnovana na ishrani goveda na pašnjacima, smanjuje zavisnost od cena hrane na tržištu. Današnji potrošači biraju meso u zavisnost od kvaliteta. Meso iz ekstenzivne proizvodnje nudi ekološke, etičke, fiziološke i nutritivne vrednosti. Na osnovu sve veće tražnje za organski proizvedenom junetinom, realno je očekivati značajan rast cena mesa u budućnosti“ – napominje stručnjak stočarstva Zumreta Trtovac.

Izvor: Agronews, Agroklub

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstTursko tržište zainteresovano za džem od šipuraka
Sledeći tekstSamo jedan kupac hoće PKB

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime