Apel poljoprivrednicima: Ne nasedajte na obećanja špekulanata za konkurs Prosperitati!

0
1421
Agrosaveti - Prosperitati 01

Svakodnevno se susrećemo sa poljoprivrednicima koji žele da konkurišu na fond Prosperitati radi kupovine mašina. Međutim, velika većina njih insistira da predračun izda neko od lokalnih proizvođača poljoprivredne opreme iz Srbije ili proizvođač mašina iz Mađarske, bez obzira što je reč o robi koja dolazi iz drugih zemalja. Neki pak traže da dobavljač bude diler iz Mađarske, a česta je i situacija da im najviše odgovara diler iz Srbije koji se nalazi na spisku Mađarske trgovačke kuće.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sve to, naravno, kako bi se dobio što veći broj bodova pri konkurisanju, a time i osigurao pozitivan ishod.

Nedostatak preciznog razjašnjenje otvorio je vrata špekulantima koji, na razne načine dovode potencijalne korisnike pomenutog fonda u zabludu iz svoje lične koristi, narušavajući pravila lojalne konkurencije i fer tržišne utakmice. Kako bi stvar bila jasnija, mnoge firme iz branše trgovine poljoprivrednom mehanizacijom nude mašine koje su proizvedene izvan Srbije i Mađarske, a klijentima obećavanju maksimalan broj bodova, iako to ne mogu ostvare.

Adama Sultan 1120x180

Mišljenja smo da je ova situacija u direktnoj suprotnosti sa interesima članica Poslovnog udruženja izvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije (http://www.ami-ns.org.rs/ ) i da bismo u svakom slučaju trebali pojasniti trenutnu situaciju. Pogotovo iz razloga što nam se bliži Poljoprivredni sajam, gde se očekuje veliki broj interesenata za fondaciju Prosperitati. U cilju rešenja problema, obratili smo se Gospodinu Juhasz Balintu, upravitelju fondacije Prosperitati.

PROČITAJTE I...  Povoljne akcije za nabavku mehanizacije

Odgovorio nam je da iz više izvora dobija informacije o pokušaju zloupotrebe uslova konkursa i dovođenja u zabludu potencijalnih aplikanata. Pravna služba fondacije prati kako društvene mreže, tako i štampane medije i šalje opomene svima koji u svojim oglasima obećavaju dodatnih 30 bodova. Ukoliko se ovaj prekršaj bude ponavljao, takva firma rizikuje da snosi pravne posledice.

Aneri Galenika 1120x185px

U vezi porekla robe, gospodin Juhas je ponovio i još jednom protumačio da ukoliko predmet konkursa (roba), potiče iz treće zemlje (ne iz Mađarske ili Srbije), a roba ima ekskluzivnog distributera u Srbiji, a taj distributer se ne nalazi na spisku povlašćenih dobavljača robe, distributer ekskluzivne robe će imati isti status kao i povlašćeni dobavljači.

Podsećanja radi, povlašćeni dobavljači su oni koji su evidentirani kod Mađarske trgovačke kuće kao proizvođači ili dileri mašina koje se proizvode u Mađarskoj ili Srbiji.

Gospodin Juhasz je dodao da konačnu reč u postupku bodovanja daju  nezavisni spoljni stručnjaci i Upravni odbor fondacije Prosperitati, a da svako obećanje aplikantima od strane posrednika zaista predstavlja dovođenje istih u zabludu. Rok za predaju aplikacija u ovom krugu je 15. Jun 2018, tako da treba blagovremeno pripremiti zahtevanu dokumentaciju.

PROČITAJTE I...  Subvencije samo za poljoprivrednike bez dugova

Za detaljnije informacije o ovom i sličnim pitanjima upućeni smo na internet prezentaciju fondacije na adresi http://www.prosperitati.rs/sr i http://www.prosperitati.rs/ertesites-13.

 

U ime PU uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije

mr Đorđe Mišković, generalni sekretar

Prethodni tekstNana, kamilica, beli slez – unosan biznis
Sledeći tekstProizvodnja borovnice u Holandiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime