Od afričke kuge naujgroženiji Bačka i Srem

0
786
Agrosaveti - Opasnost širenja afričke kuge svinja 01

Postoji opasnost da se afričke kuga svinja, koja prethodnih nekoliko godina hara Mađarskom i Rumunijom, proširi u Srbiju. Od te bolesti najugroženiji Bačka i Srem gde se nalazi najveći korpus farmi svinja.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Postoji opasnost da se afričke kuga svinja, koja prethodnih nekoliko godina hara Mađarskom i Rumunijom, proširi u Srbiju, ali je naša država preduzela sve mere da to spreči, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je precizirao da su od te bolesti svinja najugroženiji Bačka i Srem gde se nalazi najveći korpus farmi svinja.

ExelGrow Adama 1120x180

„Ljudi mogu da budu spokojni jer ta bolest nije opasna za njih, ali može da predstavlja problem za ekonomiju jedne zemlje jer lek za ovu bolest ne postoji“, objasnio je Nedimović.

On je podsetio da se afrička kuga prvo pojavila na prostoru Mađarske, a njeno proširenje iz tog dela sprečava, kako je rekao, jedna srećna okolnost – ograda koja je podignuta zbog migranata. Ta ograda sprečava i divlje svinje da prelaze na našu teritoriju i šire bolest.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Što se tiče Rumunije tu je situacija dosta drugačija, jer postoji jedan deo granice koji je otvoren i koji predstavlja opasnost da divlje životinje pređu na našu teritoriju, napomenuo je on.

PROČITAJTE I...  Slave podižu cenu mesa

„Mi smo osnovali nacionalni centar koji se bavi problematikom afričke kuge svinja i već godinu dana preduzima sve preventivne mere“, rekao je Nedimović.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Podsetio je da je Srbija zabranila protok robe životinjskog porekla iz Mađarske i Rumunije.

„Ovde je najvažnija preventiva da se spreči dolazak bilo kakve robe koja može imati sumnjivo poreklo i koja može ukazati na prisustvo ove bolesti“, napomenuo je ministar.

Spyrale Adama 1120x1080

U Mađarskoj je ta bolest počela da jenjava, napomenuo je Nedimović, a u Rumuniji je pre nekoliko dana otkrivena na još nekoliko lokacija.

Izvor: Agronews, RTV

Prethodni tekstBiosalaš Idei – vrt u skladu sa prirodom
Sledeći tekstCrni luk upornima donosi zaradu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime