Sutra se održava izložba priplodnih goveda simentalske rase „Kolubara 2022“

0
124
izlozba simentalaca kolubara 2022
Ilustracija: Centar za poljoprivredu iz Lajkovca

Jubilarna 40-ta izložba priplodnih goveda simentalske rase pod nazivom „Kolubara 2022“ biće održana na Krstovdan, 27. septembra 2022. godine u Lajkovcu  (Vojni krug).

Adama Asorbital 1120x180

Izložba je regionalnog karaktera sa dugom tradicijom koja nije prekidana punih 40 godina. Još jedna zanimljivost vezana za ovu izložbu predstavlja činjenica da je ona ubeležena u kalendar evropskih izložbi, i kada se na početku godine pravi spisak izložbi, 27. septembar je u Evropi zapisan kao izložba odgajivača goveda simentalske rase iz Kolubare.

Program izložbe

  • 9h-10h – okupljanje proizvođača sa priplodnim grlima,
  • 10:30h-12h – ocenjivanje izloženih grla,
  • 12:30h – svečano otvaranje izložbe,
  • 13h – proglašenje pobednika i dodeljivanje nagrada.

Takmičarski deo izložbe

Celu manifestaciju organizuje centar za poljoprivredu iz Lajkovca. Ove godine u katalog je upisano 109 grla u 3 kategorije, i to:
1. Kategorija krava,
2.kategorija prvotelki, i
3. kategorija junica.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Organizator se potrudio da nagradi značajan broj grla, tako da će u kategoriji krava biti nagrađeno 6 grla, prvotelki 4, i u kategoriji junica biće nagrađena 4 grla. Ukupno će biti nagrađeno 10 grla, s tima da postoji i nagrada za apsolutnog šampiona izložbe, nagrada za šampionsku kolekciju krava, prvotelki i junica. Tu je i nagrada za najboljeg stočara sa teritorije opštine Lajkovac, potom nagrada za najvećeg proizvođača mleka sa iste teritorije, i specijalna nagrada za grlo koje se telilo 4 puta i otelilo 10 teladi.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Glušci

Kada je reč o komisiji nju sačinjavaju tri doktora nauka koji svake godine rade ocenjivanje grla.

1120x180px

Organizatori ističu da je veliki uspeh da se na jednom mestu okupi 26 izlagača, ako se uzme u obzir trenutna situacija u zemlji, nestašica mleka, kao i težak položaj u kome su se našli stočari i celokupna stočarska proizvodnja kod nas.

Kolubarski region je tradicionalno poznat po odgoju izvanrednih goveda simentalske rase, a ova značajna manifestacija će okupiti proizvođače iz 4 Opšine: Lakovac, Valjevo, Ub i Mionica.

Adama Soratel 1120x1080

Okupljaju se najuspešniji stočari

Cilj izložbe je da se razmene iskustva, a oni koji tek treba da počnu da se bave stočarstvom, imaće priliku da uče od starih majstora svog zanata, koji godinama gaje simentalsko goveče. Ovakvi susreti stvaraju jedan takmičarski duh od neprocenjivog značaja. Mnogi stočari posle takvih izložbi, koji su došli sa jednim ili dva grla, naredne godine izvedu mnogo više grla da bi se mogli uporediti sa onima koji su najkvalitetniji.

Svrha ovakvih izložbi je da se na jednom mestu okupe najuspešniji stočari jednog podneblja i da se vidi šta se uradilo u prethodnom periodu. Stočari kolubarskog okruga, ove godine su bili apsolutni šampioni novosadskog sajma.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Svi posetioci će imatu prilliku da se lepo druže i da vide šta je struka radila u poslednjih 40 godina. Organizarori se nadaju da će vreme ići na ruku svim posetiocima, i što je najbitnje da će sva grla da dođu i da se  vrate zdrava u svoje staje.

Prethodni tekstUzgajivači svinja: Bez jasne strategije, svinjarstvo će „tapkati u mestu“
Sledeći tekstBesplatni video kursevi o novim tehnologijama u agraru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime